Нетаняху се подготвя за посещение в Русия

Нетаняху се подготвя за посещение в Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще посети руската столица Москва идната седмица, за да разговаря с президента Владимир Путин. Основната тема на разговори ще бъде разполагането на руски войски в Сирия.

Това стана ясно от информация от кабинета на израелския премиер, предаде БГНЕС. 

Според кабинета на Нетаняху премиерът ще разговаря с Путин за опасността някои от тези оръжия да попаднат в ръцете на Хизбула или други терористични групировки. Визитата в Москва ще е само седмица преди Нетаняху да посети централата на ООН в Ню Йорк и малко повече от месец преди в началото на ноември да бъде проведена очакваната срещу на израелския премиер с американския президент Барак Обама.

В понеделник два американски представители казаха, че Русия е разположила пет-шест танка на летище във военно поделение в Сирия и че намеренията, които Москва преследва с последните доставки на свое оръжие в близкоизточната страна, остават неясни, съобщи в. "Джерусалем пост".

Западни представители и информиран руски източник съобщиха миналата седмица, че Русия изпраща в Сирия модерна зенитна ракетна система, която да защитава небето над режима на Асад. Предполага се, че ракетната система SS-22 ще бъде управлявана от руски военни.

Според американски представител, който потвърди информацията, ракетната система вероятно ще бъде част от руските усилия да подсилят защитата на летище близо до гр. Латакия, крепостта на Асад. Дори и руснаци да управляват ракетната система и да не позволят тя да попадне в ръцете на сирийската армия, разполагането на такова модерно оръжие може да обърка намеренията на Израел. В миналото еврейската държава бомбардира модерни оръжия на сирийска територия поради опасенията, че може да попаднат в ръцете на Хизбула. Израел дава ясно да се разбере, че ще продължава и досегашната си политика да пречи модерни оръжия да стигат до Хизбула.

Междувременно, САЩ продължава да използва въздушното пространство на Сирия за кампания от въздушни удари срещу ''Ислямска държава''

Русия от своя страна заяви, че ще продължи оръжейните доставки за Сирия и че помощта за сирийската армия е в съответствие с международното право. Сирийската гражданска война, която досега е отнела живота на 250 000 души, принуди почти половината от довоенното население на Сирия – 23 млн. души, да напусне домовете си, като десетки хиляди бежанци в момента се опитват да стигнат до Европа.

#Израел #Хизбула #Нетаняху #Сирия #Русия #САЩ #''Ислямска държава'' #терористична групировка #бежанци #преговори #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници