В Русия обсъждат да има купони за най-бедните

В Русия обсъждат да има купони за най-бедните
A A+ A++ A

Въвеждането на купони за храна за бедните предвижда проект, представен на правителството от руското Министерството на търговията и промишлеността, съобщи ТАСС, като цитира зам.-министъра Виктор Евтухов.

"Концепцията беше представена на правителството миналата седмица. Ако тя бъде подкрепена, ще уточняваме детайлите по-късно", казва Евтухов. По думите му още през февруари министерството е обявило, че тази идея е  необходима не само за подкрепа на населението, но също така и за развитието на земеделието в страната.

Възможността за въвеждане на целева помощ за храните на руснаците с ниски доходи се споменава в текст на Министерството на промишлеността на търговията за развитието на сектора до 2020 г.

Според предложението помощите ще могат да се използват само за закупуването на стоки, които са руско производство, без да включват алкохол и цигари.

Авторите на инициативата предупреждават, че възходящата тенденция на цените на хранителните продукти ще продължи през есента заради курса на рублата, зависимостта на Русия от внос на храни и съществуващото ембарго.

Предвижда се системата да има две направления - така нареченото направление "Продуктова карта" и "Безплатна храна". По първото направление държавата ще дава на нуждаещите се целеви средства под формата на балове и бонуси. Второто направление ще се реализира от заведения, закусвални и кафенета, включително и такива в предприятия.

Въвеждането на системата ще стане на два етапа - първо "Продоволствената карта" през 2016 година, след това "Безплатно хранене" през 2018 година.

Над две трети от руснаците заявяват, че правят икономии от хранителни продукти, за да се справят при сегашната криза, довела до силен спад на покупателната способност на домакинствата, сочи проучване на смятания за независим център "Левада" от началото на септември, предаде БТА.

Общо 69% от анкетираните посочват, че се опитват да купуват по-евтини храни през последните два-три месеца. През март 2014 г. те са били 54%

Над една четвърт от руснаците (28 процента) отговарят, че не са намалили бюджета си за храна, според допитването, осъществено през август сред 1600 руснаци в 46 области.

Делът на руснаците, намалили разходите си, е най-голям от финансовата криза през 2009 г., довел до срив на икономическата активност в страната и по-голямо от сегашното нарастване на безработицата, но последвани по-бързо от мощно възстановяване.


#Русия #купони #Виктор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници