Спрягат Ставрос Димас за бъдещ премиер на Гърция

Спрягат Ставрос Димас за бъдещ премиер на Гърция
За най-добър компромисен вариант се смята бившият еврокомисар Ставрос Димас, който в момента е зам.-председател на „Нова демокрация”.
A A+ A++ A

Настоящият министър на външните работи Ставрос Димас е най-вероятният компромисен кандидат за премиер на Гърция на предсрочните парламентарни избори на 6 май.

Гръцкият премиер Лукас Пападимос сложи край на седмици на спекулации, като официално обяви 6 май за дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Вотът през май ще бъде своеобразен референдум за спасителните програми за Гърция и ще даде възможност на избирателите „да си отмъстят” за мерките за съкращаване на разходите.

Технократът Лукас Пападимос бе назначен за премиер през миналия ноември, като според първоначалните планове, коалиционният му кабинет трябваше да остане на власт до февруари.

Месец преди изборите на 6 май проучване на общественото мнение отчете драстичен спад в подкрепата към основните партии в Гърция. Затова се очаква в новия парламент да влязат рекорден брой партии и със сигурност след изборите ще се наложи да бъде формиран коалиционен кабинет.

Подкрепата за консервативната партия „Нова демокрация” е намаляла значително, след като част от депутатите напуснаха парламентарната група и се присъединиха към новата партия „Независими гърци”.

Въпреки това „Нова демокрация” заяви готовност да се бори до последно за парламентарно мнозинство.

Лидерът Антонис Самарас даде ясно да се разбере, че новият премиер трябва да е лидерът на партията, която е спечелила най-много гласове на изборите.

Социалистите обаче най-вероятно ще наложат вето на кандидат, когото смятат за неудобен, коментира в. „Катимерини”, цитиран от „Фокус”.

За най-добър компромисен вариант се смята бившият еврокомисар Ставрос Димас, който в момента е зам.-председател на „Нова демокрация”.

Според социологическо изследване, проведено през февруари, подкрепата за „Нова демокрация” е била около 30%. Сега се отчита спад за сметка на „Независими гърци”, за които в момента биха гласували 11% от гръцките избиратели.

ПАСОК остава на второ място с 14,5%, като има известно увеличение на подкрепата, след като Евангелос Венизелос бе избран за лидер на социалистическата партия.

„Нова демокрация” и ПАСОК доминират на политическата сцена в Гърция след падането на военната диктатура през 1974 година.

Едва ли обаче на 6 май някоя от двете ще събере нужните минимум 36% от гласовете за формиране на правителство.

Седем партии най-вероятно ще успеят да влязат в новия гръцки парламент. Те варират от сталинистката Комунистическа партия до неофашистката „Златна зора”.

#Гърция #Ставрос Димас #предсрочни избори #Парламент #Лукас Пападимос #премиер #министър-председател на Гърция #„Независими гърци” #„Нова демокрация” #ПАСОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »