1413 затворници започнаха училище, 245 са първолаци

1413 затворници започнаха училище, 245 са първолаци
Снимка: www.skener.bg
A A+ A++ A

За учебната 2015/2016 година общо 1413 лишени от свобода от всички затвори и затворнически общежития в страната започват училище, като 245 от тях ще са в първи клас.

„Държавата иска да успеете. Държавата иска да излезете оттук, да създадете семейства и да бъдете гордост за своите деца. Министерството на правосъдието ще продължава да работи, за да ви помага да се справите“, заяви министърът на правосъдието Христо Иванов, който на първия учебен ден бе в Поправителния дом в Бойчиновци.

В класните стаи на тамошното училище влязоха всички 43-ма обитатели на дома на възраст от 14 до 18 години. Сред тях има един първокласник, а най-много – 10 лишени от свобода, са записани в 9-ти клас.

В дома в Бойчиновци са ремонтирани помещенията, в които живеят децата и макар обстановката да остава скромна, всяка от спалните има собствен санитарен възел и нова дограма. Приоритет е предстоящият ремонт на третия етаж на корпуса, в който ще бъде преместено училището за лишените от свобода, като реорганизацията се налага и с оглед оптимизиране на надзорно-охранителната дейност и спестяване на разходи за отопление.

Засилва се обучението в професионална насока, която да позволява реализация след изтърпяване на наказанието. 15 от младежите днес получиха дипломи за бояджии, а други 12 са завършили успешно курс за готвачи през лятната ваканция. Очаква се да бъде организиран и курс по дърводелство.

#Христо Иванов #Бойчиновци #затворници #първи клас #училище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »