Борисов: Инвестираме в интерконекторните връзки с Румъния, Сърбия и Гърция

Борисов: Инвестираме в интерконекторните връзки с Румъния, Сърбия и Гърция
Бойко Борисов и вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До днес нямаме писмени документи, които категорично да кажат, че по проекта „Южен поток” не се работи и той е приключен. Тръбите си стоят във Варна и Бургас, компанията продължава да си движи разрешителните, заяви премиерът Бойко Борисов по време на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа".

"Страната ни е буфер между санкциите от ЕС заради нарушаването на Третия либерализационен пакет от една страна и санкции от Русия заради неизпълнението на договорите, от друга страна", коментира Борисов, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че за развитието на газопреносната мрежа са важни интерконекторните връзки с Румъния, Сърбия и Гърция.

"За конектора с Румъния се налага всичко да се прави наново, защото конекторът е бил направен некачествено. За конектора със Сърбия заяви, че очаква да се изгради и да се свърже с Хърватия където също се обмисля строежа на терминал за втечнен газ. За диверсификацията на газа страната ни разчита и за нея са важни също коридорите за газ от Азербайджан, Туркменистан, Иран като той очаква и се надява и "Набуко" да мине през страната ни", каза още премиерът.

Бойко Борисов поясни, че нашата газопреносна мрежа имаме готовност и можем да инвестираме средства в нови тръби и не се очаква да имаме проблеми с третия либерализационен пакет.

#Бойко Борисов #Борисов #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »