Унгария пази границата си с вагон с бодлива тел

Унгария пази границата си с вагон с бодлива тел
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Унгарската полиция разположи вагон, покрит от едната страна със седем намотки бодлива тел, на границата със Сърбия край Рьоске. Целта е била да се затвори пролука в граничната ограда, предаде Асошиейтед прес.

През нощта полицаите избутаха вагона по релсите, които през последните седмици бяха най-предпочитания път за мигрантите, влизащи в Унгария пеша. Товарният вагон запълни пролуката в четириметровата стена. Според властите товарният вагон е единственият начин да контролират потока от хора.

През последните седмици Унгария отмени движението по линията поради непрекъснатото присъствие на стотици мигранти, използващи релсите, за да се придвижват на север.

Бежанците все още могат да влязат в страната през близкия контролен пункт. Изглежда, че властите са решили тази нощ да помогнат на колкото се може по-голям брой от тях да достигнат Австрия, вместо да ги задържат в унгарски центрове за регистрация, отбелязва АП, цитирана от БТА. 

Стотици мигранти бяха отведени с автобус от границата до близката гара в градчето Рьоске, без да бъдат регистрирани, като след това им е бил осигурен достъп до Австрия. Главната причина е опасението на унгарските власти, че в случай на преразпределение, бежанците ще бъдат върнати там. Унгария, заедно с Полша и Словакия, бяха страните които открито се противопоставиха на квотния принцип за приемане на мигранти.

Междувременно, хората, влизащи в Унгария, които не са подали молби за убежище в Сърбия, ще бъдат връщани на границата, съобщи унгарски правителствен говорител, цитиран от Ройтерс. На въпрос дали Унгария ще връща мигранти, които не са подали молби за убежище в Сърбия, говорителят Золтан Ковач отвърна: "Разбира се, тъй като това е международното законово правило, точно така ще се прави". 

Местната полиция обяви, че през изминалото денонощие са задържани рекорден брой бежанци, опитващи се да преминат границата - 9 300 души.

#Унгария #Полша #Австрия #бежанци #мигранти #граница #бодлива тел #ЕС #квоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »