До 35% от работните места ще се заемат от роботи след 20г

До 35% от работните места ще се заемат от роботи след 20г
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Учени извършиха подробни анализи относно това какви работни места попадат под заплаха да бъдат превзети от роботи. Оказало се, че най-застрашените професии са тези на продавачи, началници и дори манекенки.

Около 35% от работните места вероятно ще бъдат заети от роботи през следващите 20 г. Някои професии – като терапевт, личен треньор или учител – са сигурни срещу идващия роботизиран апокалипсис.

Но работниците, чиято работа изисква умения за повтарящи се дейности, обработка на данни или ръчно въвеждане на информация, може да може да видят работата си отнета.

Според изследователите,професиите, в които роботите няма да могат да се справят пълноценно включват творчески начинания като писане, предприемачество или научно откритие . Хората в тези полета на реализация на практика нямат голяма полза от роботите.

Социалните взаимодействия все още са силно желани и някои роботи не са особено добри в тази сфера. Хората все още ще бъдат необходими като управители или настойници, например – поне засега, въпреки че учените създават роботи, предназначени да бъдат приятели на самотни хора в продължение на години.

Според Би Би Си учените посочват, че роботите вече са взели сериозен дял от работни места, а процесът е бил необратим още след създаването на компютрите.

#роботи #работни места #дял #предприемачество #писане #творчество #терапевт #треньор #учител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »