ЕС одобри задължителни квоти за 40 000 бежанци

ЕС одобри задължителни квоти за 40 000 бежанци
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз одобриха задължителни квоти за 40 000 бежанци, които ще се разпределят между страните-членки.

Всички страни, без Великобритания и Дания, са заявили доброволно желание да приемат още бежанци, така че да запълнят квотата си от хора, които да приемат от Италия и Гърция, предаде БНР.

През юли държавите обещаха едва около 32 000 места за бежанци от исканите от тях общо 40 000 и повечето държави приеха по-малко от предлаганите им квоти. Сега правителствата се задължават до декември тази разлика да бъде запълнена. Това би означавало 572 души за България, ако се приеме квотата от 1,43 процента, предлагана от Брюксел за страната ни.

По-рано нашият вътрешен министър заяви, че България подкрепя безусловно предложението за задължителни квоти за бежанци.

„Ще го подкрепим. Смятаме, че то е справедливо, още повече, че принципът, подходът, който се предлага, включва и възможността всяка една друга държава, ако попадне в по-тежка ситуация, да се възползва от това право”, заяви Бъчварова.

Кабинетът обаче е против моделът на преразпределяне да се превърне в постоянно действащ механизъм за бъдещ нов прием на хора.

#ЕС #бежанци #квоти #България #Румяна Бъчварова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"