Еколози алармират: В България при горене на въглища се отделят 700 кг живак годишно

Еколози алармират: В България при горене на въглища се отделят 700 кг живак годишно
www.business.bg
A A+ A++ A

В България при горене на въглища се отделят 700 кг живак годишно, което е изключително вредно за здравето и природата. Това заяви Теодора Стоянова, координатор на кампанията „Климат и енергия” за „Грийнпийс-България” пред БГНЕС.

Средно в България годишно се отделят около 700 кг живак. Сравнение с останалите европейски страни количеството не е чак толкова голямо, но живакът се натрупва в природата и не се изчиства лесно. Поради това има риск в бъдеще да се наблюдава замърсяване с живак в страната, заяви Стоянова, цитирайки новият доклад на „Грийнпийс”-„Заровените тайни на въглищата”.

Вредата от въглищата е тема, за която не се говори много и не се обръща внимание. Обществото има нужда да знае, че това е още една опасност, която въглищата предлагат в момента, защото живакът се отделя именно, когато въглищата се горят, алармира Стоянова. Според нея въглищата са тема-табу за обществото ни, тъй като са сектор, който дава работа на голяма част от населението в района на „Мариците”. Здравето и опазването на околната среда остават малко настрана, когато се говори за въглища. Това не е правилно, защото те имат алтернатива в лицето на възобновяемата енергия. Тя може да предлага по-чисти източници на електроенергия и повече работни места, убеден е експертът от „Грийнпийс”.

В момента за България няма данни за завишени норми на почвите с живак, но живакът се натрупва и попада в растенията и животните, които консумираме. Ако, нивата са прекалено високи могат да окажат много вредно влияние върху здравето на децата, жените в детеродна възраст, бременните жени и плодът в тях. Може да се окаже негативно влияние и върху дихателната, имунната, нервната система, мозъкът, щитовидна жлеза, бъбреци. Живакът е доста токсичен елемент и не трябва да присъства в околната среда в количества, в които се намира в момента.

Трите основни източника на живак в атмосферата са ТЕЦ-овете, битовото горене на въглища и големите индустриални производства. „Въглищата, които се горят в домашни условия са един от големите източници на замърсяване на въздуха в България като цяло. Горенето на въглища е изключително вредно. Зимата, когато хората започнат да се топлят с въглища в големите градове, се вижда колко замърсен е въздухът”, добави природозащитникът.

Целта на доклада на „Грийнпийс” е да се обърне внимание на проблема и хората да започнат да се интересуват от вредите, които въглищата оказват върху тяхното здраве и околната среда. „Важно е да се вземат мерки предварително, а не да чакаме да дойде момент, в който нивата на живак са прекалено високи и застрашават природата и здравето на хората”, смята Стоянова. Част от мерките, които, според „Грийнпийс” е редно да се вземат включват-задължаване на големите горивни инсталации да дават информация за живака, който отделят, както и да инсталират системи, свързани с вредните емисии на вреден диоксид, които отделят. Доказано е, че някои от тези пречистващи инсталации могат да намаляват и емисиите живак.

В момента се водят дебати на европейско ниво за въвеждане на подобни задължителни мерки. Някои от държавите в Европа индивидуално са взели решение за по-стриктни критерии и норми за отделяне на живак, като Германия. В световно ниво САЩ и Япония са първенците за по-стриктни норми.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"