Кунева: Солидарността към бежанците няма алтернатива

Кунева: Солидарността към бежанците няма алтернатива
Меглена Кунева Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Солидарността към бежанската криза в Европа няма алтернатива и това мнение се споделя от всички държави-членки на ЕС, заяви вицепремиерът Меглена Кунева след заседанието на Съвет общи въпроси в Брюксел.

"28 различни политики за убежище в ЕС няма да решат проблема и е необходима обща миграционна политика. В подкрепа на такава политика българското правителство излезе с обща позиция още миналата седмица. Страната ни продължава да настоява в рамките на кризата да получи членство в Шенген по въздух", обяви Меглена Кунева.

Вицепремиерът обясни, че така като външна граница на ЕС България може да се възползва максимално от инструментариума на шенгенските информационни системи при преследването по т.нар. горещи следи и идентифицирането на хора със забрана за влизане в Шенгенското пространство.

На съвета въпреки временното възобновяване на контрола по границите от няколко шенгенски страни, техните представители са били категорични, че не поставят под съмнение съществуването на Шенген и свободното движение на хора в ЕС.

„България не поставя въпроса за Шенген като условие за квотите за релокация, защото считаме, че солидарността е в наш национален интерес и е въпрос на споделени европейски ценности. Поставяме Шенген като условие за сигурността и на България, и на Европа. Партньорите ни трябва да оценят, че на България може да се има доверие, когато става въпрос за охрана на външни граници и за споделена отговорност в бежанската криза“, заяви още вицепремиерът.

#Меглена Кунева #Кунева #Шенген #бежанци #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »