Комисията за защита на потребителите съветва родителите на ученици

Комисията за защита на потребителите съветва родителите на ученици
Снимка: kwiat.bg
A A+ A++ A

Когато говорим за търговската мрежа, най-честите рискове при пазаруването на стоки за ученици, са свързани с нелоялни практики, при които търговците хитруват и понякога намаленията, които анонсират, всъщност не са реални. Използват възможността да вдигнат цените преди да обявят дадения процент намаление и така той реално не съответства на цената, на която са продавали съответните стоки до момента на намалението.” Това коментира Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите пред „Канал 3” в навечерието на новата учебна година.

Той посъветва родителите да не се изкушават да реализират сделка на първото срещнато място, на което видят анонсирано намаление, а да проверят за същите или подобни стоки и в други търговски обекти, тъй като е вероятно да ги открият на по-изгодни цени, без непременно да е анонсиран някакъв голям процент намаление.

Маргаритов посочи, че подобно нарушение е констатирано от КЗП, както при по-малките търговски обекти, така и при големите вериги.

„Винаги приканвам търговците да бъдат лоялни и коректни към потребителите, защото, освен, че това от наша гледна точка гарантира потребителската защита, смятам, че и за самите търговци е по-добре, когато хората са доволни от това, което им е продадено и от начина, по който е направено - без измами и агресивни практики.”, каза ръководителят на институцията

В началото на септември КЗП започна кампания за проверки на ученически стоки в цялата търговска мрежа и в онлайн порталите, в които се продават подобен тип артикули. Инспекциите включват също облекла и обувки за учениците, както и безопасността на т.нар. „стоки за шега”.

Маргаритов отправи предупреждение към родителите да са внимателни, когато купуват на децата си от стоките, имитиращи храни, с които учениците се забавляват в свободното време, в междучасията, но които могат да бъдат и опасни. Една част от тях наподобяват различни лакомства и, когато децата „се черпят” с тях, при издърпване, излъчват електрически импулси, като напрежението значително надвишава допустимото по закон за такъв тип изделия. Опасни могат да се окажат и артикули от рода на ароматизираните гумички за триене във вид на различни плодове.

За да избегнат закупуването на рискови продукти, родителите могат да направят справка в публикувания на официалната интернет страница на КЗП регистър на доказано опасните стоки в Европа.

#Димитър Маргаритов #Комисията за защита на потребителите #ученици #стоки #КЗП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"