Кандидат-президент се отказа от Световната банка, изборите не били прозрачни

Кандидат-президент се отказа от Световната банка, изборите не били прозрачни
Хосе Антонио Окампо заяви, че се надява развиващите се държави да подкрепят Нгози Оконджо-Ивеала. Снимка:telegraph.co.uk
A A+ A++ A

Бившият колумбийски финансов министър Хосе Антонио Окампо обяви, че се отказва от кандидатурата си за президент на Световната банка.

Така в понеделник бордът на международната финансова институция ще избере новия си президент между останалите двама кандидати - американецът от корейски произход Джим Йон Ким и нигерийският финансов министър Нгози Оконджо-Ивеала, която се опитва да сложи край на американското доминиране на върха в банката.

Хосе Антонио Окампо заяви, че се надява развиващите се държави да подкрепят Нгози Оконджо-Ивеала в състезанието, което е станало прекалено политизирано, предаде „Дневник”.

Нигерийката е бивш директор в Световната банка, докато Джим Йон Ким е лекар и няма почти никакъв опит в икономиката.

Той обаче най-вероятно ще оглави институцията, чиято основна мисия е борбата с бедността и подпомагане икономическото развитие на по-бедните държави.

Хосе Антонио Окампо бе номиниран от Бразилия, но не беше подкрепен от собствената си страна. Колумбия предпочете да се бори за най-високия пост в Международната организация на труда.

В момента Хосе Антонио Окампо е директор по икономическото и политическо развитие в Колумбийския университет в Ню Йорк. Според него процедурата за избор на ръководител на Световната банка не е достатъчно открит, прозрачен и основан на постиженията на кандидатите.

Оттеглянето му не означава, че всички развиващи се държави ще подкрепят Нгози Оконджо-Ивеала за наследник на Робърт Зелик, чийто мандат изтича през юни.

Русия обяви в петък, че ще застане зад американския кандидат, „заради значителните му професионални качества и личния му опит и познание."

Развиващите се държави обаче може да извоюват добри позиции в състезанието през следващите месеци за няколко ключови позиции в банката, включително тази на главен икономист и на ръководител на Международната финансова корпорация.

#Световна банка #президент на Световната банка #Робърт Зелик #Колумбия #Бразилия #Нигерия #Джим Йон Ким #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »