Средно със 70 лв. на човек се увеличават учителските заплати

Средно със 70 лв. на човек се увеличават учителските заплати
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ще има увеличение на заплатите, а не бонус. То ще е под 10%, средно около 70 лева на човек. Това ще трябва да се задържи следващата година и затова ще поискаме малко над 100 млн. повече в бюджета, за да има пари и за науката”, каза министърът на образованието Тодор Танев в сутрешния блок на bTV.

За 15 септември нещата вървят по график, каза министърът. По думите му ''в 57 училища все още текат ремонти, но строителният процес няма да пречи на учебния. Ако все пак се случи нещо такова, ще има санкции”, увери той.

Танев заяви, че се прави всичко възможно да бъде спрян процесът на отпадане на ученици. 

„Искаме да намалим минималния брой ученици за попълняемост на паралелките. Обсъждаме и програма за привличане на млади учители. Ще се опитаме да намерим учители и сред безработните висшисти”, подчерта той.

По думите му най-много учители липсват в областта на информационните технологии и английския език. В същото време това са двата предмета, „които са най-близо свързани с европейското битие на България.

„Нашата философия за новата реформа е „По-близо до живота”, подчерта министърът на образованието. Според него трябва да се развива възможно повече професионалното образование, като се набляга повече на практически умения, а не толкова на зазубряне на факти и цифри.

 

 

#Тодор Танев #образование #реформа #учители #заплати #бонуси #училища #България #наука #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »