Иван Костов: Богатите арабски страни да приемат бежанци, не да строят джамии в Европа

Иван Костов: Богатите арабски страни да приемат бежанци, не да строят джамии в Европа
Иван Костов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов определи като грешка приетата от кабинета „Орешарски” стратегия, която предвиждаше България да приеме бежанци.

"През последните години в България са влезли 45 хил. имигранти и това е сравнимо с бежанския поток към страната ни след Втората световна война. Разликата обаче, че тогава у нас са пристигали хора с подобен на нашия етнически произход"., обяви Костов в студиото на Би Ти Ви.

„Едва ли ще бъда разбран, ако откровено говоря за това. Ние българите не сме лоши хора, както пишат някои българи в медии в САЩ. Ние сме състрадателни хора, но в момента става въпрос за национална сигурност и трябва да бъде решен от гледна точка на сигурността”, подчерта Иван Костов.

Според него богатите арабски държави трябва да бъдат принудени да поемат част от бежанския поток, защото той е от араби.

„Те не само, че не поемат отговорност за този проблем, но нахално предлагат пари на Европа за строителство на джамии”, допълни той.

Бившият премиер каза също, че не е е грешка, че не приехме бежанци от Косово по време на войната в Югославия. Хората трябвало да останат по-близо до родните си места.

„Имаше риск да пренесем конфликта в България. В тази ситуация България се държа много достойно и в момента имаме уважението на всички косовари”, категоричен е Костов.

Той призна, че време на войната в Югославия, когато той беше премиер, е имало силен натиск да се приемат бежанци от Косово.

#Иван Костов #Костов #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »