Само съюз между САЩ и Русия ще победи "Ислямска държава"

Само съюз между САЩ и Русия ще победи "Ислямска държава"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Възможно ли е САЩ и Русия да обединят усилията си за да сложат край на конфликта в Сирия? На задъхващата се от бежанската вълна Европа и се иска да е възможно. Скептиците обаче не допускат двете супер сили да се откажат от геополитическите и икономическите си интереси. 

Конфликтът в Сирия може да бъде решен само след като Русия и САЩ постигнат компромис. Това казва бившият председател на Европейската комисия и бивш премиер на Италия Романо Проди в интервю за вестник „Месаджеро”.

„Единствената възможност е компромис между двете супердържави. Благодарение на него ще може да се води съвместна борба с тероризма и самообявилия се халифат, както и да се подготви в разумни срокове предаването на властта от президента Башар Асад“, коментира Проди.

Политикът бе категоричен, че събития като тези в Ирак и Либия категорично са показали че свалянето на авторитарни режими без готови сценарии за бъдещето на страните води до страшни трагедии. Според него в Сирия трябва да се действа сега и светът да е единен.

В настоящия момент препоръката на Проди изглежда като добро пожелание без шанс да се реализира. САЩ и Русия многократно се призовават за  борба срещу "Ислямска държава", но никога не обсъждат общи, координирани действия.

Тази седмица Русия отново призова САЩ да си сътрудничи с армията в Сирия, за да се избегнат “неволни инциденти”.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви по време на пресконференция, че страната му винаги е подкрепяла военните “да си говорят един с друг по професионален начин", защото тези контакти са "важни за избягване на нежелани, неочаквани инциденти", съобщи тази седмица „Файнешъл таймс”.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби коментира, че не знае какво Лавров е имал предвид, като е говорил за “неволни инциденти". Президентът на САЩ Барак Обама заяви отново, че няма да променя стратегията за борбата с ислямските бойци. 

Москва обяви, че увеличава военното си присъствие в Сирия, където гражданската война продължава вече четири години. Мотивът, че ще помага в борбата с “Ислямска държава”.

Войната в Сирия доведе до смъртта на над 250 хил. души, а около половината от гражданите бяха принудени да напуснат домовете си. Войната там доведе до невиждан бежански поток към Европа.

Анализатори определят досегашните усилия на коалицията срещу джихадистите като неефективни и изключително скъпи. В коалицията, оглавявана от САЩ,  се включили вече над 60 държави, изпълняващи различни задачи – военни атаки, хуманитарна помощ, пропаганда и блокиране на финансирането на терористичната групировка.

Във въздушните удари срещу "Ислямска държава" в Сирия участват Саудитска Арабия, Катар, Йордания. В нападенията в Ирак участват Австралия, Великобритания, Канада и Франция. Отскоро в коалицията влезе и Турция.

Досега коалицията  е хвърлила почти 20 хил. бомби и ракети по позиции на „Ислямска държава", елиминирайки около 15 хил. екстремисти.

До 31 август, 2015 г. финансовото министерство на САЩ е похарчило повече от 3 млрд. долара за бомбардировките срещу „Ислямска държава", или около 9,4 млн. долара на ден, според Австралийския институт за стратегическа политика.

Какъв е проблемът Русия да влезе в коалицията?

Може би проблемът е фактът, че САЩ станаха инициатори на борбата срещу джихадистите. Една от основните тези на консерваторите в САЩ е, че антиамериканизмът сруд някои от управлаващите в Кремъл, е станал толкова силен, че самото участие на американци в какъвто и да е проект, прави невъзможно присъединяването на Русия към него. 

#Романо Проди #САЩ #Русия #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници