До две години в Европа идват 1,3 млн. бежанци, очакват правозащитници

До две години в Европа идват 1,3 млн. бежанци, очакват правозащитници
A A+ A++ A

Европа трябва да търси дългосрочно решение на бежанския проблем извън спешните мерки за настаняване на хората, защото в следващите две години вероятно на континента ще дойдат милион и триста хиляди бежанци. Това каза пред БНР Барбора Черноселкова от правозащитната организация "Амнести интернешнъл".

Трябва да се намери начин за тяхната интеграция, подчерта правозащитничката. 

Черноселкова е потресена от условията в българските бежански лагери.

"Аз посетих центровете, които са по границите и видях стотици хора, които са в същото положение, както бежанците в Унгария. Някои от хората ни казаха, че помещенията са препълнени. Освен това аз бях ужасена от начина, по който бяхме пазени. Ние не можехме да се движим свободно в центъра. Зад нас постоянно имаше някой и ние не можехме да говорим свободно с бежанците. Хората ни казваха, че не искат да останат повече в България. Те направо не могат да повярват, че няма осигурени най-елементарни условия за тях", посочи правозащитничката.

Според нея тук има два въпроса. Първият е проблемът с нелегалното преминаване на хора и осигуряването на сигурни пътища за бежанците. Именно това е причината, поради която хората умират в морето или преживяват изключително големи трудности, удряни са и са блъскани от полицията.

Другият въпрос е за квотите. "Категорично искам да подчертая, че ние не говорим за квоти, а за хора и за спазване на човешките права. Трябва да има много бързо решение за преместването на хора в различни държави от граничните страни", каза Черноселкова.

"Абсолютно ясно е, че Унгария не може да се справи сама с тази ситуация. Там идват стотици хиляди хора, на които трябва да им бъде осигурена възможност да продължат пътя си в други страни - членки на Европейския съюз. Също така трябва да има много сериозна финансова подкрепа за граничните страни, каквито са Гърция, България и Унгария. Те трябва да подобрят организацията си за приемане на бежанците и местата за настаняване".

"Случаят с България обаче категорично показва, че трябва да има и доста добър контрол как правителствата харчат парите, които са осигурени за справяне с бежанската криза. На България бяха отпуснати пари за подобряване на центровете за настаняване, а всъщност тя е много по-ангажирана с пазене на границите си", констатира Барбора Черноселкова от "Амнести Интернешънъл".

#"Амнести интернешнъл"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"