България може да загуби 178 млн.евро от Програма за развитие на селските райони

България може да загуби 178 млн.евро от Програма за развитие на селските райони
Томислав Дончев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Според песимистичния вариант за загуба на средства по старата Програма за развитие на селските райони, чието изпълнение приключва в края на 2015 г, България ще загуби 178 млн. евро. Това се посочва в писмен отговор на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, цитиран от БГНЕС.

Оптимистичната прогноза сочи, че загубата по ПРСР 2007-2013 ще е минимум 99 млн.евро. 

“Рискът от загуба на средства е свързан с неизпълнение на сключените договори и най-вече с приключването на големите инфраструктурни проекти по мерки 321 “Основни услуги за икономиката и населението в селските райони” и 322 “Обновяване и развитие на селата”, по които бенефициенти са общини. Предвид заложените крайни срокове и предприетите проверки на място на изпълнението на проектите от страна на Разплащателна Агенция, по-реална  прогноза за риска от загуба на средства се очаква след 15 септември 2015 г.”, посочва Дончев в отговора си.

В края на август месец в Държавен фонд “Земеделие” е проведена среща с кметовете на 75 общини, които изпълняват проекти по ПРСР. 

Служители вероятно ще бъдат командировани по места за по-бърза обработка на постъпили заявки за плащане. Предвидено е и удължаване до 30-ти октомври изпълнението на проектите, които са одобрени през тази година.

“Управляващият орган подготвя изменение на финансовия план на програмата с цел прехвърляне на средства между мерки и оси на база по-точна прогноза за очакваните плащания по мерките. Изменението ще бъде изпратено на ЕК до края на месец септември”, пише Дончев.

От отговора на вицепремиера става ясно още, че на този етап не се очакват загуби по Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” 2007-2013. Сроковете за изпълнение на проектите е максимално удължен, а до края на годината трябва да бъдат разплатени близо 24 млн.евро.

#еврофондове #загуба #програма #средства #промени #мерки #рибарство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »