10 дни преди вота: СИРИЗА отново е начело в сондажите на социолозите

10 дни преди вота: СИРИЗА отново е начело в сондажите на социолозите
A A+ A++ A

Десет дни преди предсрочните парламентарни избори гръцката лява партия на досегашния премиер Алексис Ципрас отново излезе на първо място в социологическите проучвания, съобщават медиите в южната ни съседка.

Според данни на агенция „Pro Rata“ за гръцкия ежедневник „Ефимерида тон Синтактон“ СИРИЗА води с 5% пред втората политическа сила - „Нова демокрация“. Двете имат съответно 28,5% и 23,5%.

Според предишното проучване на агенцията СИРИЗА водеше вота на избирателите с 3,5%.

Това обаче е промяна в сравнение с резултатите на партията отпреди седмица, когато някои социологически агенции регистрираха преднина на консерваторите от „Нова демокрация“ пред партията на Ципрас. Тогава анкетата на Института за обществено мнение GPO показа, че за СИРИЗА биха гласували 25% от анкетираните. “Нова демокрация” застана на първо място с подкрепата на 25,3% от гръцките избиратели.

Според последното проучване на „Pro Rata“ челната тройка се допълва от крайнодясната партия „Златна зора“, която влиза в управлението на страната с 6,5% от вота на гласоподавателите. След нея идва ПАСОК с 4,5%.

Извън парламента остават досегашните коалиционни партньори на Ципрас - „Независимите гърци“ на Панос Каменос, с 2,5%. Подобни резултати биха затруднили особено бившият премиер, който дори и да завърши първи на вота, няма да получи достатъчния брой гласове за самостоятелно управление и ще трябва да потърси евентуален коалиционен партньор.

Проучването обаче показва, че 23% от избирателите биха подкрепили широка коалиция между СИРИЗА и „Нова демокрация“. Също толкова хора обаче биха искали отново да видят досегашната управляваща двойка – Ципрас/Каменос отново на власт, а 18% подкрепят независимо управление на СИРИЗА.

Без парламентарно представяне ще бъде и новата партия на отцепилите се от СИРИЗА депутати на Панайотис Лафазанис от новосформирания „Популярен съюз“, които също получават 2,5%.

Източник: БГНЕС

#СИРИЗА #Нова демокрация #Алексис Ципрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници