Нов протест в Гърмен, искат оставка на кметицата

Нов протест в Гърмен, искат оставка на кметицата
A A+ A++ A

Ромите от Гърмен организират протест срещу събарянето на незаконните им къщи и искат оставката на кметa Минка Капитанова. Рано тази сутрин те се събраха в квартала.

Протестът не е разрешен от общината, за да не се създават безредици.

Собствениците на 10-те разрушени постройки смятат да съдят държавата в Европейския съд по правата на човека. Вече имат адвокат от Българския хелзински комитет. В края на юни бяха съборени 4 незаконни къщи в квартала, а в понеделник и вторник – още 6. Така около 50 души останаха без покрив.

Предвидени за премахване са още 114 незаконни постройки, за които има издадени заповеди още през 2011 г.

“Протестираме срещу кметицата, защото не си гледа работата. Ние толкова време стоим мирно, тя продължава да ни мачка. И вчера ни каза да не излизаме на протест. Ние излизаме на мирен протест. Искаме диалог с кметицата, ако не да си дава оставката, независимо че остават 10-11 дена”, обясни Юлиян Герасимов от ромския инициативен комитет в града.

Другите жители на Гърмен се готвят да регистрират сдружение “Бъдеще за община Гърмен”. Те разапространиха отворено писмо до медиите, в което посочват, че в продължение на 100 дни са протестирали мирно срещу незаконните действия на общинската администрация през последните 15 г. и срещу липсата на категорична воля за спазване на закона.

#роми #Гърмен #протест #Минка Капитанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници