Изготвиха списък на 18-те най-нещастни страни в света

Изготвиха списък на 18-те най-нещастни страни в света
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Импровизираната класация е била изготвена на базата на разработения от икономиста Артър Оукън ''индекс на нещастието''. Резултатите се получават като сума от нивата на безработица и инфлация в дадена страна, предаде изданието ''Бизнес инсайдър''.

Разбира се, колкото по-висока е цифрата на получения резултат, толкова по-лоши са условията на живот в дадена страна.

В същото време обаче, редица експерти критикуват формулата, като обясняват, че безработицата е факторът от по-голямо значение за нивата на нещастие в дадена страна.

Самата класация се базира на общите данни, събрани за всички страни по света, публикувани в сайта на ЦРУ за 2014-та година.

На първо място застава Венецуела с резултат 70 и инфлация от цели 62,2%, която експертите свързват главно с кризата в петролната индустрия и непрекъснатата рецесия.

След това веднага в класацията се нарежда Сирия. Имайки предвид, че страната продължава да бъде зона на конфликти и терористични актове, резултатът от 67,7 не е изненадващ.

На трето място е малко-познатата африканска държава Джибути. Страната разчита изключително на външна помощ, за да поддържа крехката си икономика. Стряскащата безработица от около 60% също допринася за общия негативен резултат.

България отсъства от първите 18 в класацията, но съседните Македония, Сърбия и Гърция се нареждат съответно на осма, девета и единадесета позиция.

Ето и пълният списък на 18-те страни по света в най-затруднено икономическо положение:

1. Венецуела

2. Сирия

3. Джибути

4. Аржентина

5. Йемен

6. Лесото

7. Южна Африка

8. Македония

9. Сърбия

10. Иран

11. Гърция

12. Испания

13. Египет

14. Монголия

15. Украйна

16. Хърватия

17. Ямайка

18. Тунис

 

 

#икономист #икономика #безработица #Венецуела #Сирия #България #Сърбия #Македония #Гърция #Тунис #Хърватска #Джибути #Иран #Монголия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"