Русия с интерес да приватизира най-губещото гръцко предприятие

Русия с интерес да приватизира най-губещото гръцко предприятие
Гръцките железници станаха известни като едни от най-неефективните държавни предприятия. В края на 2010 г. държавата пое техен дълг от 10,7 млрд. евро. Снимка: nytimes.com
A A+ A++ A

Три европейски железопътни компании се интересуват от закупуването на цялата или на части от гръцката железопътна компания.

Потенциалните кандидати са руснаци, французи и румънци, предаде „Дневник”, позовавайки се на източници, запознати с хода на подготвяната приватизация и на разговори с представители на заинтересованите компании, цитирани от „Ройтерс”.

Гръцката железопътна инфраструктура се управлява от компанията OSE, а Trainose е операторът.

Гръцките железници станаха известни като едни от най-неефективните държавни предприятия. В края на 2010 г. държавата пое техен дълг от 10,7 млрд. евро.

За тях работят над 4000 души, а приватизацията им би трябвало да започне някъде през последното тримесечие на тази година.

Руската държавна жп компания обмисля да купи цялата железопътна мрежа на Гърция и нейния оператор Trainose.

Представител на руските железници твърди пред „Ройтерс”, че са обсъждали придобиването на цялата или на части от мрежата.

„Поддържаме контакти с гърците. Те още не са решили кой да е моделът, по който да продават, така че е рано да се говори за нашето участие,” казва ръководителят на компанията Владимир Якунин.

Най-голямата румънска частна жп компания Grup Feroviar Roman (GFR) е проявила интерес към товарните превози, казват двама гръцки официални представители.

GFR има бизнес и в България, Унгария и Сърбия, а гръцки източник твърди, че румънците са имали няколко срещи, последната от които е била през февруари.

Френската SNCF се интересува и от пътническите, и от карго превозите и е направила оценка на дружествата. Разговорите са водени през 2010 г. и 2011 г. и са достигнали ниво министерство на транспорта в Атина, казва гръцки представител, участвал на тези срещи.

Официално, SNCF твърди, че не участва в никакви процедури за закупуване на Trainose, на жп компании или на жп мрежа в Гърция.

#Русия #Гърция #Румъния #Франция #железница #железопътен транспорт #приватизация #железопътна инфраструктура #Trainose #SNCF

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"