Гърция пусна самолетите за Сирия, у нас - съмнения и критика

Гърция пусна самолетите за Сирия, у нас - съмнения и критика
A A+ A++ A

За разлика от нас, гръцкото правителство е разрешило още на 31 август руските самолети с хуманитарна помощ за Сирия да прелетят през въздушното пространство на страната. Това се разбира от  съобщение на посолството на Русия в Атина.

„Разрешението за полетите бе получено на 31 август и бе оформено с нота на Министерството на външните работи на Гърция“, информира чрез ТАСС пресслужбата на легацията.

От публикации стана известно, че посолството на САЩ в Атина е упражнило натиск върху гръцкото Външно министерство да откаже разрешение за полетите, които според заявката са били само за хуманитарна помощ и дипломатически персонал за периода от 1 до 24 септември 2015 година.

Гърция отрече да е разгневила Москва, проучвайки молбата на САЩ да не допусне самолетите през въздушното й пространство, предаде АФП .

„От нито една страна нямаше неодобрение или друг негативен коментар“, заяви днес Константинос Кутрас, говорител на гръцкото Външно министерство. По думите му „гръцкото отношение към проблема бе посрещнато с дълбока благодарност“.

Междувременно по повод на това, че България отказа да пусне руските самолети през въздушното си пространство по подозрения, че в тях има оръжие,  бе коментирано със съмнения и критичен тон в парламента.


„Действията на правителството са спорни и неубедителни, защото когато става въпрос за хуманитарна помощ и противодействие на „Ислямска държава”, трябва да има достатъчно надеждна и сигурна информация”, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Лява България Атанас Мерджанов. Според него на този фон действията на българското правителство трябва да са в интерес на българските граждани.

Депутатът е на мнение, че тази ситуация още веднъж подсилва и уронва възможността да си оправим отношенията с Русия.

„Остава впечатлението за двоен стандарт за обслужване само на едната кауза, ако може въобще да се говори за кауза”, отбеляза Мерджанов.

„В конкретната ситуация се създаде много шум в системата, има неяснота и беше редно, ако има някакви съмнения относно прелитането на тези самолети за съмнителни товари или друга информация, тя да бъде споделена. Такава до момента няма”, заключи Атанас Мерджанов.

Външният министър Даниел Митов каза по-рано днес, че ако Русия иска коридор, трябва да позволи проверка на товара.

Кремъл: След отказа на България ще използваме алтернативни маршрути

Русия ще използва алтернативни маршрути за доставката на хуманитарна помощ в Сирия след затварянето на въздушното пространство на България за руските самолети с такива товари, бе отговорът на руската страна.

„Руското външно министерство вече отбеляза, че съществуват алтернативни маршрути за доставката на хуманитарна помощ, които ще се използват“, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

“Съжалявам, че под натиска на Вашингтон и, както изглежда, под натиска на Брюксел, където се намират централите на НАТО и Европейския съюз, някои страни избягват да изпълнят това, което аз ще нарека международен дълг, а именно: предоставянето на въздушни коридори за прилитането на самолети, занимаващи се с решаването на хуманитарни задачи“, каза заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков.

В понеделник гръцкото външно министерство съобщи, че е получило искане от САЩ за затваряне на своето въздушно пространство за полетите на руската авиация с хуманитарни товари за Сирия. Атина твърди, че руската страна е избрала маршрут на изток от Гърция за доставките на тази помощ. Във вторник българското външно министерство съобщи, че София е отказала да предостави на Русия въздушен коридор за същите цели.

#самолети #Русия #Атина #Атанас Мерджанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"