България и Белгия с обща позиция за бежанската криза

България и Белгия с обща позиция за бежанската криза
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Миграционният натиск изправя пред сериозно изпитание европейските държави и ЕС трябва да докаже, че е способен да взима общи решения и да следва обща политика за справянето с този въпрос. Около тази позиция се обединиха президентът Росен Плевнелиев и вицепремиерът и министър на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„През последните години България беше изправена пред безпрецедентен миграционен натиск. Страната ни не разполага с големи икономически възможности, но въпреки това вложи много средства за настаняването и интеграцията на хилядите хора, които потърсиха спасение у нас от войната в Сирия“, заяви Плевнелиев.

Президентът подчерта, че България е решена да приеме адекватно законодателство, което да позволи ефективното противодействие на корупцията и организираната престъпност.

Дидие Рейндерс, който е на посещение у нас посочи, че европейските партньори очакват напредък в предприетите реформи за укрепване на капацитета на правоохранителните институции в България, което ще доведе и до напредък в процеса на присъединяване на страната ни към Шенген.

През 2014 г. стокообменът между България и Белгия достига 1.45 млрд. евро, а износът на България бележи ръст от 43% в сравнение с 2013 г. Общият обем на белгийските инвестиции у нас за периода 2005-2014 г. е в размер на 1039 млн. евро и по думите на Плевнелиев съществува потенциал за разширяване на сътрудничеството в енергетиката, транспорта, производството на храни и туризма. Компании от Белгия проявяват интерес и към инвестиции във водния сектор у нас.

#Дидие Рейндерс #Росен Плевнелиев #Плевнелиев #Белгия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"