Португалия си наложи финансова дисциплина първа в ЕС

Португалия си наложи финансова дисциплина първа в ЕС
Португалският парламент прие също така Европейския механизъм за стабилност, предназначен да подкрепя страните от еврозоната, които като Португалия изпитват финансови затруднения. Снимка: bbcimg.co.uk
A A+ A++ A

Португалия първа си наложи строга финансова дисциплина, след като парламентът на страната одобри Европейския бюджетен пакт.

Португалия е първата страна членка на Европейския съюз, ратифицирала текста, който определя фискалната дисциплина и строгото ограничаване на разходите като основните инструменти в борбата с дълговата криза, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Португалският парламент прие също така Европейския механизъм за стабилност, предназначен да подкрепя страните от еврозоната, които като Португалия изпитват финансови затруднения.

Бюджетният пакт беше гласуван с мнозинство от десницата и от социалистическата опозиция, с изключение на двама депутати, а против него гласува радикалната левица.

Европейският бюджетен пакт, който беше подписан на 2 март в Брюксел от 25 държави членки на ЕС, ще започне да се прилага, след като бъде ратифициран от 12 държави.

Португалия, която в момента получава финансова помощ, поиска през май 2011 г. след Гърция и Ирландия, извънредна помощ от ЕС и МВФ.

В замяна на тригодишен заем от 78 млрд. евро страната пое ангажимент да приложи широк план за реформи, белязан от безпрецедентни мерки за затягане на коланите.

До момента правителството успява да спази основните цели, препоръчани от кредиторите му, като например съумя миналата година да върне публичния си дефицит на 4,2% от БВП, след като той достигна 9,8% през 2010 г.

#Португалия #разходи #ЕС #МВФ #Гърция #Ирландия #дефицит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"