Жител на Гърмен: За сирийците има домове, за нас не

Жител на Гърмен: За сирийците има домове, за нас не
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Сирийците пристигат в страната, на тях им намират жилище, а на нас не могат".Това заяви за Нова телевизия жител на ромската махала в Гърмен. Там вчера бе възобновено събарянето на незаконни жилищни постройки, а процедурата ще продължи и днес.

"Тези хора са неграмотни, аз ги съжалявам. Опитвам се на 2-3 години да ги вкарам в правия път"заяви кметът на Гърмен Минка Капитанова. 

Тя отрече обвиненията, че на ромите не им е било обяснено какво трябва да направят, за да си осигурят подслон след срутването на домовете си: „Те отказаха каквото и да било настаняване в държавно, общинско или частно жилище”. 

Европейският съд осъди България заради заведено дело от жителите на квартал ''Кремиковци'' в Гърмен. Като резулта, общината се ангажира да предложи жилища за временно настаняване на хората, след като незаконните постройки бъдат съборени.

Напрежението ескалира и вчера, когато Капитанова трябваше да бъде изведена с полицейски кордон от района, за да не се нагнетява допълнително напрежение.

"Тези хора нямат никакво намерение да напускат родното си място. Лиляна Павлова има да отговаря на много въпроси"заяви лидерът на Евророма Цветелин Кънчев, като допълни, че трябва да се намери начин жителите на "Кремиковци" законно да заживеят там.

"Искам своеволията на ДПС да спрат. Лиляна Павлова просто е спазила закона. Там има незаконно строителство. Има къщи от по три етажа, а тези хора се водят социално слаби. Има някакво голямо недоразумение – тези хора разполагат с пари",  заяви Иван Байрактаров, един от лидерите на протеста срещу ромските постройки в Гърмен. 

Междувременно стана ясно, че ромската общност в Гърмен готви шествие и мирен протест пред общината. По-рано днес жителите на общността сами наеха багер, който да разруши част от постройките.

 

#Евророма #Гърмен #незаконни постройки #събаряне #ромска общност #Лиляна Павлова #Цветелин Кънчев #Иван Байрактаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »