Само част от предвидените ветрогенератори са изградени в защитена зона ''Калиакра''

Само част от предвидените ветрогенератори са изградени в защитена зона ''Калиакра''
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В района на защитената зона "Калиакра" са изградени само част от предвидените ветрогенератори заради приети промени в закона, заяви министърът на околната среда Ивелина Василева.

Тя направи изявлението по повод становището на Генералния адвокат на Европейския съд, че България е нарушила Директивите за птиците и за местообитанията и трябва да бъде осъдена. Според Василева по-малкият брой съоръжения от заявения, ще помогне на страната ни при обжалването на решението.

''Голямата тема е фактът, че са издавани решения, РИОСВ-Варна за изграждането на ветрогенератори в района на Калиакра в периода 2007-2009 година без да се оценява общото въздействие върху защитената зона. Голяма част от разрешенията, които са издадени, са загубили вече валидността си. Обхватът на претенциите на Европейската комисия за нарушенията, допуснати от държавата, е стеснен до няколко на брой инвестиционни проекта. Това, на което се надяваме, е Европейският съд да се произнесе, разбира се, справедливо, да оцени това, което е направено до този момент,'' коментира Василева, цитирана от БНР.

Наказателното производство за изграждане на ветрогенератори за производство на ток в района на Калиакра започна още през 2007г. Ако в рамките на пет години не се издаде разрешение за строеж, за да се изпълни инвестиционно намерение, актът ще изгуби своята валидност.

Около 200 милиона лева от новата програма "Околна среда" ще бъдат отпуснати за довършване на проектите от старата програма, които няма да бъдат изпълнени в срок. При 11 проекта в сектор "Води" има риск, 10 са за изграждане на пречиствателни станции. При строителството на депа за отпадъци има забавяне в община Бяла, Русенско и в Ямбол.

#ветрогенератори #Варна #становище #европейски съд #Бяла #Русенско #Ямбол #държава #Ивелина Василева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"