Путин получи китайска награда за мир

Путин получи китайска награда за мир
Руският министър-председател Владимир Путин получи китайски вариант на Нобеловата награда за мир. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският министър-председател Владимир Путин получи китайската Нобелова награда за мир.

Един от академиците, присъдили наградата, заяви, че руският премиер има „изключителен принос за запазването на световния мир“, предаде АФП.

Путин победи други претенденти като германския канцлер Ангела Меркел и китайския учен Юан Лунпин за тазгодишната награда за мир „Конфуций“, съобщи един от организаторите Цяо Дамо.

Наградата беше учредена миналата година, когато беше обявена неочаквано от групата два дни преди дисидентът Лю Сяобо да получи Нобелова награда за мир, което предизвика гнева на Пекин. Това породи слухове, че наградата е била учредена по поръчка на правителството.

Членовете на журито, присъждащо отличието, отрекоха да са свързани с правителството, но неговият председател Лю Хаофън призна, че наградата е била създадена от асоциация, контролирана от китайското културно министерство.

През септември министерството нареди на организаторите да престанат на връчват наградата, като заяви, че те не са получавали официално разрешение за това.

Но Цяо оспори решението, като заяви, че е „неразумно“ да се спира връчването на наградата и допълни, че е регистрирал изследователски център, който организира наградата в Хонконг. „В оценяващия комитет има 16 души, в който влизаме аз и трима професори, осем студенти и четирима членове на изследователския ни център“, допълни Цяо, който е поет.

Деветима от 16-те членове на журито са дали гласа си за Путин.

„През април и май Путин се противопостави на идеята на НАТО за бомбардиране на Либия. Тази година наградата беше връчена на него, защото действията му през годината бяха изключителни за опазването на световния мир“, обясни Цяо.

#Владимир Путин #Русия #министър-председател #Китай #китайски #награда #мир #Нобелова награда #Ангела Меркел #Конфуций

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"