Станишев призова за спешен европейски отговор на кризата с бежанците

Станишев призова за спешен европейски отговор на кризата с бежанците
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев призова за спешен европейски отговор на кризата с бежанците. 

По думите му имаме нужда от постоянен европейски механизъм за справедливо разпределяне на лицата, търсещи убежище в европейските страни членки.

"Но на първо място трябва да обърнем внимание на основните причини за миграцията. Войните, бедността и нарастването на неравенството са глобални, а не местни проблеми. Докато не се справим с тези причини в световен мащаб, не можем да отречем правото на всеки да търси по-добро бъдеще в сигурна среда", заяви лидерът на ПЕС.

По думите му хуманитарна криза в такива епични пропорции изисква пропорционална реакция на ЕС - всяка държава да сподели тази отговорност. "Не можем да останем безучастни пред лицето на такава трагедия. Човечността не го позволява", подчертава лидерът на ПЕС.

"Солидарността е нашият основен принцип като социалдемократи, който ни държи заедно. Затова винаги сме призовавали 28-те държави членки да споделят отговорността за предоставяне на убежище на бежанците", посочва той.

Според него опитите на Европейската комисия да изработи по-единна политика за миграцията и търсенето на убежище са се провалили.

#Сергей Станишев #призова #криза #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"