Еврозоната иска частни инвеститори в новия спасителен фонд

Еврозоната иска частни инвеститори в новия спасителен фонд
На снимката: холандския финансов министър Ян Кийс де Ягер. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейските финансови министри обмислят създаването на възможност към Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) да могат да участват външни инвеститори, като закупуват правителствени облигации на държави в еврозоната.

Целта на мярката ще бъде да се смекчи дълговата криза, предизвикана от Гърция, коментира „Блумбърг". По думите на анонимен източник новото инвестиционно средство ще купува облигации на основните и вторичните пазари.

Европейските министри на финансите обсъждаха две възможни опции за действие, като едната от тях е увеличаването на сумата по Европейския фонд за финансова стабилност, която към момента е 440 млрд. евро, с частни средства.

„Идеята да се увеличи ЕФФС със средства на частни инвеститори е подкрепена от всички, не е ясно само дали тя ще има успех", заяви в събота холандският финансов министър Ян Кийс де Ягер пред журналисти в Брюксел.

„С колко можем да увеличим фонда, това всъщност се разглежда в момента", добави той.

Мястото, което Европа имаше за „маневриране", се стесни с излизането на доклад в петък, според който гръцката икономика се влошава и по този начин още повече затруднява усилията да се създаде по-силна анти-кризисна защитна стена в еврозоната, пише „Блумбърг".

Рекапитализацията на банките беше обсъждана по време на заседания на финансовите министри първо от 27-те държави в ЕС и след това от 17-те членки на еврозоната.

Втората опция също включва гаранциите „първа загуба" на ЕФФС, но без създаването на специалния фонд за частни инвеститори. Този вариант беше подкрепен от Германия и беше основният, докато тази седмица Франция не заяви, че това няма да е достатъчно и че трябва фондът да се превърне в банка, която може да заема суми от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Спасителната помощ за Гърция, Ирландия и Португалия на обща стойност от 256 млрд. евро не успя да стабилизира пазарите, нито да попречи на сътресенията да стигнат и до Франция – една от основните крепителки на европейската икономика заедно с Германия.

Акциите на френските банки се повлияха от опасенията, че са уязвими на загубите, които понасят държавите по периферията на Европа.

#Европейски фонд за финансова стабилност #ЕФФС #еврозоната #Еврогрупата #ЕЦБ #Европейската централна банка #спасителен заем #Гърция #Италия #Португалия #Ирландия #Франция #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"