СИРИЗА губи подкрепа в Гърция

СИРИЗА губи подкрепа в Гърция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Доскоро управляващата партия СИРИЗА води пред втората политическа сила "Нова демокрация" едва с 0,4%.

Това показва социологическо проучване на агенция „Алко“, цитирано от Ройтерс.

Решението на бившия премиер и лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас да свика предсрочни избори може да се окаже пагубно за партията. Той подаде оставка след като страната подписа нов договор с кредиторите и се съгласи да изпълни редица реформи, подчинени на строга финансова политика.

Според резултатите СИРИЗА трябва да получи 23% на вота, докато опонентите й от „Нова демокрация“ ще отбележат подкрепа от 22,6%.

Данните сочат и че 14% от гласоподавателите не са взели решение за кого да дадат гласа си.

В края на миналата седмица друго социологическо проучване, проведено за в. „Ефимерида тон синтактон“, отчете сходни резултати. Резултатите показаха, че СИРИЗА води, но получава 23%, което е над 10-процентен спад от предишните избори през януари, когато тя събра 36 процента.

Една трета от избирателите, които са подкрепили партията през януари, този път са заявили, че не са сигурни дали ще го направят отново. На второ място в анкетата застана „Нова демокрация“, но с 19,5%.

Междувременно, вече бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис обяви, че няма да участва в предстоящите избори, но ще основе собствено движение.

#Гърция #СИРИЗА #Янис Варуфакис #Алексис Ципрас #проучване #гласуване #вот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"