Новият проект за промени в Конституцията мина в комисия

Новият проект за промени в Конституцията мина в комисия
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Промените в Конституцията, в частта за съдебната власт, бяха приети от ресорната парламентарна комисия. Десет от членовете на комисията гласуваха "за", а двама "против".

Правосъдният министър Христо Иванов определи като важна междинна стъпка в едно дълго пътуване решението на комисията за промяна в Конституцията днес в парламента.

Против законопроекта се обявиха Чавдар Георгиев от "БСП лява България" и Лъчезар Никифоров от АБВ.

Лъчезар Никифоров заяви, че от партията заявяват принципна подкрепа за реформа на съдебната система, но не споделят подхода, по който се извършва тя.

Чавдар Георгиев от БСП заяви, че становището на парламентарната група е непроменено.

"Сегашният законопроект представлява кратък вариант на предходния законопроект. Продължаваме да смятаме, че предлаганата структурна реформа на ВСС няма да допринесе с нищо за работата на органите в съдебната система. Нашата ПГ не подкрепя този законопроект и ще гласуваме против", заяви Георгиев, цитиран от БТА. 

Атанас Атанасов от "Реформаторския блок" посочи, че законопроектът не е това, което от коалицията са искали, а съдебната система се нуждае от много по-радикална реформа. Той добави обаче, че тъй като е прието основното предложение на РБ - за разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, законопроектът е малка, но важна крачка за съдебната реформа. 

#промени #Конституция #комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »