Ракетата на Северна Корея падна в морето

Ракетата на Северна Корея падна в морето
Редица западни страни осъдиха провокативното изстрелване на ракетата. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ракета, изстреляна от Северна Корея – „Таеподонг – 2", балистична междуконтинентална ракета, се разби в морето, съобщи командването на противовъздушната отбрана на САЩ (NORAD).

„Американските системи откриха и проследиха изстрелването на севернокорейска ракета „Таеподонг – 2” в 22 часа и 39 минути GMT. Първата степен на ракетата падна в морето на 165 км. западно от Сеул в Жълто море. Втората и третата не сработиха и техните части също паднаха в морето", се казва в комюникето на NORAD, цитирано от АФП и БГНЕС.

В нито един момент частите не са били заплаха, според американското командване.

Ракетата „Таеподонг – 2” е междуконтинентална балистична ракета, която Северна Корея опитва да доведе до точката, вече изпробвана през юли 2006 и април 2009 г.

Тя има далечина на полета от 6 до 9 хиляди километра, според данни на института Клермон, който се специализира в изследване на опасността от балистичните ракети.

Пхенян представи изстрелването като опит да изведе в орбита цивилен спътник. САЩ и съюзниците им Япония и Южна Корея определиха това като скрито изпробване на балистична ракета.

Редица западни страни осъдиха провокативното изстрелване на ракетата. Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно, за да даде оценка на опита.

#Пхенян #ООН #Съветът за сигурност #Жълто море #Сеул #Южна Корея #Япония #САЩ #Северна Корея #ракета

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"