С до 10% може да скочат учителските заплати от октомври

С до 10% може да скочат учителските заплати от октомври
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Заплатите в средното образование ще бъдат увеличени от октомври.

Това съобщи в Русе председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той започна серия от срещи с кандидатите за кметове и общинските съветници в цялата страна, за да бъдат представени очакванията на синдикалните членове към местната власт, предаде БГНЕС.

„Получихме уверение на финансовия министър за допълнително финансиране в размер на 20 млн.лв. за средното образование, с което ще бъдат финансирани заплатите на работещите в средното образование през последното тримесечие, т.е от месец октомври насетне. Вие знаете , че това беше една битка наша през последните месеци да докажем, че има нужда, но има и възможност бюджета да отдели не само за МИГ-овете ..., но и да даде за големите системи, там където има недофинансиране, където очакваме заплатите да растат нагоре. Подобна стъпка ще искаме и на местно ниво“, каза Димитров, който късно снощи се е срещнал с финансовия министър.

Засега съществуват два варианта, при които може да се случи увеличението. Ако допълнителните средства бъдат разпределени по равно между всички служители, тогава скокът на заплатите на учителите ще бъде 7-8%. В случай, че само педагогическите заплати бъдат увеличени, сумите ще нараснат с близо 10%.

Съобщението беше след като през изминалата учебна година беше отбелязан рекорден брой слаби резултати на матурата по български език и литература

#Пламен Димитров #средно образование #КНСБ #сектор #заплати #увеличение #допълнителни средства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници