Учени откриха начин да спрат топенето на сладоледа и да намалят калориите в него

Учени откриха начин да спрат топенето на сладоледа и да намалят калориите в него
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Открито беше ново решение на проблема с бързо-топящия се сладолед.

Японски учени откриха начин да спрат топенето на сладоледа, съобщава БГНЕС. Леденото лакомство ще остане стегнато по-дълго благодарение на протеин. Той е известен в японската кухня като „натто” и съумява да поддържа заедно компонентите за по-дълго време.

Изследователите от Университета на Единбург и Университета в Дънди са открили, че чрез добавяне на протеина в сладоледа, той спира да се разтапя. Той също така може да предпази сладоледа от кристализиране, което често се получава при замразяване.

Усъвършенстването на откритието практически означава, че производителите ще могат да създават сладолед с по-малко наситени мазнини и с по-малко калории. Учените смятат, че новият сладолед може да се появи на пазара от три до пет години.

''Натто'' се прави от ферментирали соеви зърна и в Япония най-често се консумира с ориз. Кулинарното съкровище на Япония има лепкава и жилава текстура с остър, подобен на сирене аромат. 

 

#сладолед #холестерол #мазнини #топене #аромат #Япония #Единбург #Дънди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"