Меркел: Не искам да прилагам изтезания на бежанците

Меркел: Не искам да прилагам изтезания на бежанците
Ангела Меркел Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел призова за действия за справяне с миграционната криза, описвайки я като тест за основните идеали за правата в сърцето на Европа.

„Универсалните граждански права са тясно свързани с Европа и нейната история”, заяви Меркел. „Ако Европа се провали по въпроса с бежанците ... повече няма да имаме тази Европа, която желаехме”, каза още канцлерът на редовната си лятна пресконференция в Берлин.

Меркел призова всички страни-членки да поемат своята отговорност към хората, търсещи убежище. Германия е заявила желание да приюти 800 000 лица, търсещи убежище тази година, повече от всяка друга страна от ЕС.

„Ако не успеем да постигнем справедливо разпределение, тогава ще възникнат въпроси за Шенген, а ние не искаме това”, обясни тя. 

„Германия е достатъчно силна политически и икономически, за да преодолее предизвикателството,” увери канцлерът. Тя обясни, че е нужно страната да намали бюрокрацията и бързо да изгражда повече приюти, да обучава учители на чужди езици и да бъде гъвкава.

Меркел не подкрепи идеята, предложена по-рано от вътрешния министър на Австрия Йохана Лайтнер да бъде намалено финансирането от ЕС за страните, които не поемат своя справедлив дял от бежанската вълна.

„Аз не искам да прилагам изтезания”, заяви Меркел, като допълни, че вместо това Италия се нуждае от допълнителна помощ за огромния брой имигранти, идващи през Средиземно море.

Тя разкритикува държави, включително Словакия, които са заявили, че няма да приемат бежанци от ислямски страни. Меркел обяви, че до 24 септември нейното правителство ще представи пакет с мерки за ускоряване на обработката на исканията за предоставяне на убежище, изграждане на приюти за бежанци, много от които сега са настанени на палатки. 

„Ще има нулева толерантност към тези, които поставят под съмнение достойнството на други хора”, предупреди тя. Меркел призова гражданите да стоят настрана от крайнодесни и ксенофобски митинги и да не следват тези, които имат „студенина и дори омраза в сърцата си”.

„Днес Германия се възприема като страна, даваща надежда и възможности, ” каза Меркел.

Междувременно между януари и юли тази година полицията е извършила 1785 ареста, като се очаква цифрата за месец август да нарасне още. През цялата 2014 г. германската полиция е арестувала 2149 души, заподозрени в незаконно привеждане на мигранти и търсещи убежище в страната. През тази година в Унгария са арестувани 227 души, следвана от Румъния със 147 души, Сърбия със 110, Сирия със 108 и България със 101 души.


#Германия #бежанци #мигранти #ксенофобия #Надежда #центрове #Унгария #Словакия #Сърбия #България #Средиземно море #толерантност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"