Мощите не са културна ценност, кражбата им не била престъпление

Мощите не са културна ценност, кражбата им не била престъпление
Мощите на Св. Йоан Кръстител напуснаха храма „Св. Георги“ в Созопол, за да им се поклонят християните в сливен. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Окръжната прокуратура в Сливен не е започнала разследване на обявената кражба на част от мощите на Св. Йоан Предтеча, защото според българското законодателство те не представляват културна ценност и следователно кражбата им не е престъпление.

„Прокуратурата дори не е сезирана и няма наблюдаващ прокурор по случая. Твърде много излишен шум се вдига и сме на път да станем за резил пред Европа с подобни интерпретации по случая," заяви окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов, цитиран от местното онлайн издание „Седмица".

Според прокурора мощите са културна ценност само по каноните на църквата и вярата, но не и по законите на държавата.

Частицата е открадната от храма „Св. Димитър" в Сливен, където мощите бяха донесени от Созопол за поклонение на православните християни през дните 29, 30, 31 март и 1 и 2 април. Засега по случая е започнала само полицейска проверка.

Според постановление на прокурор от Сливенската районна прокуратура, публикувано на сайта на в. „Сега", обаче досъдебно производство има.

В него пише, че стойността на реликвата не може да бъде оценена от експерт към РПУ Сливен, затова експертизата трябва да се назначи „пресвета оценителна експертиза, която да се възложи на експерти от Светия синод".

#кражба #мощи #Св. Йоан Кръстител #Сливен #Окръжна прокуратура #Пламен Стефанов #прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »