Най-големите майстори на цигулката идват у нас за "Европейски музикален фестивал"

Най-големите майстори на цигулката идват у нас за "Европейски музикален фестивал"
На снимата: Джошуа Бел и Шломо Минц. Снимките са на "Кантус фирмус"
A A+ A++ A

Двама от най-големите майстори на цигулката от нашето съвремие - Джошуа Бел и Шломо Минц ще гостуват на "Европейски музикален фестивал" догодина. Те ще изнесат концерти с оркестъра на "Класик ФМ" в рамките на форума (март-юни 2016 година).

От утре, 1 септември, започва продажбата на абонаментни карти за цикъл с 4 концерта.

През февруари 2013 г. Джошуа Бел изнесе концерт в София, за който

билетите бяха продадени цял месец преди събитието

Поради интереса на публиката, генералната репетиция също бе в присъствие на публика, изпълнила до крайност зала „България“.

Три години след първото си гостуване у нас, Джошуа се завръща с голям концерт в зала 1 на НДК на 13 май 2016 г. Магнетичният цигулар ще си партнира на сцената с диригента Максим Ешкенази.

Сценичната енергия, страст и разностранни музикални интереси на Бел са почти несравними в света на класическата музика. Той дебютира на 14 години с оркестъра на Филаделфия под диригентството на Рикардо Мути. Днес 47-годишният цигулар е

концертирал с почти всички водещи симфонични оркестри и диригенти по света

През 2011 година той бе определен за музикален директор на реномирания британски ансамбъл Academy of St Martin in the Fields (гостувал в ЕМФ през 2015). Ексклузивен артист на Sony Classical, Джошуа Бел е записал над 40 албума, отличени с престижните награди „Грамми“, Mercury, „Грамофон“ и Echo Klassik.  

Свири на уникална цигулка "Страдивариус" от 1713 г. Gibson ex Huberman, която има забележителна история. Музикантът стана особено популярен с прочутия експеримент, осъществен по инициатива на журналиста Дж. Уайнгартен от в. "Вашингтон пост". На 12 януари 2007 г. цигуларят

свири за един час като уличен музикант

с нахлупена бейзболна шапка на една спирка на метрото във Вашингтон. От около 1000 минувачи в натоварения сутрешен час,  7 души се спират да послушат, а само един го разпознава.

На 28 март „Европейски музикален фестивал“ 2016 ще бъде открит от друга голяма цигулкова звезда – Шломо Минц, вече добре познат на българските меломани. Той ще влезе в ролята на солист и диригент с програма от творби на Йохан Себастиан Бах, П. И. Чайковски и Б. Бритън.

Специално за фестивала певицата Ина Кънчева (на снимката горе) подготвя нов проект заедно с Хора на софийските момчета и младежи, ръководен от Адриана Благоева. Те ще изпълнят арии и хорове от творби на виенските класици Хайдн, Моцарт и Бетовен, в съпровод на оркестъра на Класик ФМ радио и под диригентството на Георги Димитров. Концертът се посвещава на 260 години от рождението на Моцарт.  

В четвъртия концерт от цикъла 

за първи път ще чуе; цигуларката Мила Георгиева в камерна програма

До момента Мила (на снимката долу) е изнасяла много концерти с оркестър в София, но не и камерна програма. Всяка година тя участва в цикъл от камерни концерти в Щутгарт, където е концертмайстор на Радио симфоничния оркестър. След огромния успех на камерните й концерти във Варна (2013) и Пловдив (2014), сега цигуларката ще свири и за столичани, а неин партньор на пианото ще бъде Петър Петров.

Материалът е подготвен от Даниел Димитров.

#Максим Ешкенази #музика #Цигулка #Мила Георгиева #оркестър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"