Най-големите съперничества между футболисти

Най-големите съперничества между футболисти
A A+ A++ A

Една от големите привилегии на футбола са създадените през годините големи футболни съперничества. За разлика от футболния мач, който приключва в рамките на два часа, великите звездни противопоставяния излизат дори извън епохата на конкретното събитие. И техните фенове продължават със сравненията до безкрай.

Азбучна истина е, че за да си бил голям футболист, е трябвало да си имал и голям противник. Това е единственият начин да влезеш през парадния вход на историята.

1. Зинедин Зидан от „Реал" срещу Роналдиньо от „Барселона" - в продължение на пет-шест години в това се изразяваше смисълът на футболното съперничество. Първият запомнен с невероятното му влияние върху цялостния почерк на „Белия балет", вторият - с извънземните му финтове по крилото, поставили в смешни ситуации безпомощните защитници. Единият свързан завинаги с „галактиката", другият с афинитет към „мечтите". Личната им битка се пренесе и в националните формации на Франция и Бразилия. Зидан спечели световната титла през 1998-а, Роналдиньо го постигна 4 години по-късно. Последният общ щрих - Зидан игра за „Юве", а Роналдиньо за кръвния враг „Милан".

2. Връстниците Оливер Кан и Йенс Леман се превърнаха в кошмар на трима наставници на Бундестима, пред които заставаше дилемата кого от двамата да поставят под рамката на вратата. Рибек и Фьолер предпочетоха Кан, Клинсман се довери на Леман. Точно това решение на Клинсман създаде най-много главоболия на немския национален отбор. Тогава омразата между двете светила стана основна тема на медиите. Но пък всичко лошо бе заличено от онзи незабравим миг на величие, в който пренебрегнатият Кан окуражи с мил жест Йенс Леман преди дузпите от четвъртфинала срещу Аржентина. И може би именно тази неочаквана подкрепа класира Германия на полуфинал.

3. Франк Лампард от „Челси" срещу Стивън Джерард от „Ливърпул" - епизодите от тази безкрайна сага се прожектириха на Острова 15 години. Вечното противопоставяне на „Блу" срещу „Ред", съчетано с общо дългогодишно участие в националния отбор на Англия. И двамата имаха невероятно влияние върху играта на своите клубове, и двамата се превърнаха в легенди. И двамата достигнаха до признанието, на което се е радвал само един - Сър Боби Чарлтън. Постигнаха го, защото освен чудесни футболисти бяха и страхотни джентълмени. От онези, заради които светът е влюбен в английския футбол. Сякаш закономерно по едно и също време двамата се преместиха в Щатите.

Още футболни съперничества може да видите на този линк.

#Пеле #Диего Марадона #Кристиано Роналдо #Лионел Mеси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »