Фестивал от началото на 21-и век

Фестивал от началото на 21-и век
Снимки: Организатарите
A A+ A++ A

Как трябва да изглежда един детски фестивал в началото на 21-и век? Колко модерен трябва да е той? Трябва ли да има конкурсен характер и въобще – доколко адектватно и актуално е понятието фестивал... Все въпроси, на които повечето от нас прибързано биха отговорили с думи, заклеймяващи подобен род прояви. Когато обаче човек се потопи в атмосферата отвътре разбира, че това е не просто глътка въздух за децата, а един безкраен празник, в който почти лагерният дух прави живота на малчуганите различен, по-близък до природата и далеч от обсебващия ги всекидневно интернет. А наградите – да, трябва да ги има, защото всяко дете се радва на награда!

Много песни, много слънце и лазурно море на една ръка разстояние. Такъв бе фестивалният дух на „Ние – 21-и век“, организиран от шепа хора за 23-и път! Тази година в курорта Слънчев бряг се събраха няколкостотин деца от 6 държави, които в продължение на седмица се състезаваха в различни категории, сред които - за най-добра песен от солисти, вокални групи и хорове; за най-добър танц; за най-добро изпълнение на оркестър.

След няколко конкурси вечери журито реши да даде две Големи награди – на талантите от вокална група „Усмивка“ от училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл” и на полякинята Агата Бучковска.

Нашите дечица (на снимката горе) събираха аплодисменти при всяко свое появяване на сцената – независимо дали е за изпълнение на народна песен, италианска естрада или брит поп. Аплодисментите, разбира се, са и за тяхната ръководителка Стела Манова – един добър педагог и невероятен човек, съумяващ да пази усмивката на лицето си.

Участието в "Ние - 21-и век" е дало тласък в развитието на звезди от ранга на  Дима Билан и на вокална група "Непоседи" от Русия, излизала на една сцена с Лучано Павароти, Сара Брайтман, Пинк и Кайли Миноуг. Нищо чудно, нашата сцена да стане част от биографията и на

една бъдеща голяма звезда от Полша

Сега Агата Бучковска е 17-годишна млада дама, която се подготвя за прием в музикален колеж в Лондон. Завършила е хуманитарна гимназия в родния си град Валч, разположен край две езера в Северозападна Полша.

Гласовитата девойка има пето място от конкурса Europe Pop Contest (Берлин, 2014) и Гран при от фестивали в два полски града – Полчин-Здруй и Легница. Пее предимно поп музика на родния си език, на английски и на сръбски, но отскоро има и авторски парчета. Има брат и сестра, и е за първи път у нас и на Слънчев бряг, който по думите й е много красив.

Чуйте студиен запис на I'm changing - песента , която Агата представи на гала концерта в Слънчев бряг:



 Гостите – Браво, Скилър!

На галаконцерта специални гости бяха младият реге изпълнител Джами Ют (Цветелин Грудански) и световният шампион по бийтбокс SkilleR (Александър Деянов). Каквото и да се каже за Скилър, ще е малко – невероятен талант, чието представяне винаги е взривоопасно. Уникалният коктейл от звуци беше възнаграден с бис и продължително скандиране от страна на публиката в Слънчев бряг.

Участието и на Скилър (на снимката горе), и на всички деца преди него, доказва, че формулата на „Ние – 21-и век“ е успешна. Какво стои зад нея?

Началото е поставено от Димитър Кърнолски

няколко години преди промените през 1989. „Той беше човек с много идеи, гениални идеи. Имаше амбиции и постигаше всичко, което иска“, разказва съпругата му Снежана Полихронова. Тя и синът й Димитър Кърнолски-младши продължават да поддържат започнатото преди 28 години. „Димитър беше страшно напорист, мина през всички посолства и доведе деца от 21 държави в Кърджали. Така направихме първия международен конурс „Детски диск“ (1988)", добавя Полихронова.

След това, през 1992 г., конкурсът се мести в София под името „Евродиск“, а през 1994 г. става „Песен магия“. През 1994 г. е първото издание на Международния детски конкурс за солова песен „Песен – магия“ в Слънчев бряг, който от 1997 г. се нарича „Ние – 21-и век“. 

Освен в България, фамилията организира още два фестивала – зад граница, в Италия. Това са „Орфей в Италия“ в Римини и „Италианска магия“ в Комакио. Питаме се как едни българи правят фестивал в Италия: „С много лудост, отговарят те, и с подкрепата на българските общества в Италия, Агенцията за българите в чужбина и администрацията на вицепрезидента“.

От тази година Кърнолски правят фестивал и в Испания, наречен „Орфей в Испания“.

#Испания #Италия #Кърнолски #Слънчев бряг #деца #Димитър Кърнолски #фестивал #музика #Ние - 21-и век #Сара Брайтман #Пинк #Кайли Миноуг #Skiller #Александър Деянов #Скилър #бийтбокс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »