Броят на велосипедистите отбелязва ръст от 140%

Броят на велосипедистите отбелязва ръст от 140%
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Според преброяване, направено от сдружение ''Велоеволюция" велосипедистите по улиците на столицата са се увеличили средно 1,4 пъти за три години.

От първите два етапа на преброяването през 2015 г. става ясно още, че има и почти двойно увеличение на велосипедистите на "Лъвов мост" след реконструкцията му (171% делник, 194% празник), съобщава ''Дневник''.

Над два пъти е увеличението в празничен ден в Борисова градина (212%) и на кръстовището на ул. "П.Евтимий" и бул. "Витоша" (237%). В делничен ден през Борисова градина велосипедистите са се увеличили над средното за града (със 170%).

"Хубаво е столична общината да вземе предвид данните от проучването на "Велоеволюция", които показват текущите натоварвания по ключови за велосипедистите кръстовища и улици, потенциалът на велопотоците и да ги отичита, когато изготвят новата градска инфраструктура," обяснява един от авторите на проучването архитект Петя Донева в интервю за "Дневник".

За пример за проблемно място за велосипедистите тя дава кръстовището на бул. "Евлоги Георгиев" и ул. "Патриарх Евтимий" заради трудното пресичане. По думите й това може да се оправи, за да се улесни преминаването им и да не създава риск от произшествия.

От организацията призовават общината да изпълнява приоритетно проекти към обектите, които по-често се използват от велосипедистите. Според представители на ''Велоеволюцияюю е редно и да се наблюдава дали се използва изградената вече вело-инфраструктура и да се вземат решения за подобряването й.

#велоалеи #инфраструктура #преброяване #столица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"