България и Полша се споразумяха за ремонта на трите МиГ 29

България и Полша се споразумяха за ремонта на трите МиГ 29
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Очаква се, че до средата на 2016 г. в Полша ще бъдат ремонтирани двигателите и агрегатите на 3 самолета МиГ 29. До края на 2016 г. се предвижда да бъдат обновени и двигателите и агрегатите на още 3 самолета.

Това стана ясно от съобщение разпространено при подписването на междуправителствено двустранно споразумение и Писмо за намерение за военно сътрудничество, които подписаха България и Полша, съобщава БГНЕС. С документа се полагат правните рамки на дейностите по ремонт и модернизация на самолетите.

Вицепремиерът и министър на националната отбрана на Република Полша Томаш Шемоняк е на еднодневно официално посещение в България по покана на министъра на отбраната Николай Ненчев. 

Стана ясно, че към момента българските военновъздушни сили разполагат с 4 МиГ 29 – изправни бойни самолети с летателен ресурс. След средата на 2016г., ВВС могат да останат само с 2 самолета в изправно състояние с достатъчно ресурс.

За да се поддържа висока бойна готовност в авиацията на страна – член на НАТО има нужда поне от 1 бойна ескадрила от 12 самолета. 

#Томаш Шемоняк #Полша #България #Николай Ненчев #МиГ 29

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »