„Юрактив“: Членството в ЕС – нова възможност за престъпността в България

„Юрактив“: Членството в ЕС – нова възможност за престъпността в България
Една от мъглявите и трайни идеи за присъединяването към ЕС е, че то ще увеличи просперитета на новата държава членка и ще повиши благоприятните възможности за бизнеса и хората на страната, пише „Юрактив".
A A+ A++ A

От „Юрактив" (EurActiv); Превод: БГНЕС

Присъединяването към ЕС означава просперитет и нови икономически възможности за бизнеса и хората или поне така се твърди. В случая с България това явно е вярно за подземния свят, пише Барбара Фрайе, изпълнителен редактор на Transitions Online в Прага.

Една от мъглявите и трайни идеи за присъединяването към ЕС е, че то ще увеличи просперитета на новата държава членка и ще повиши благоприятните възможности за бизнеса и хората на страната. Нов доклад на мозъчен тръст в София показва, че колкото и да е вярна тази представа за законната икономика, тя със сигурност е вярна за престъпниците в България.

Въпреки че организираната престъпност възлиза на по-малък процент от БВП на страната, отколкото преди присъединяването й към ЕС, някои схеми или са се възползвали, или са били стимулирани от по-близките връзки със западната част на континента. Измамите с ДДС, измамната търговия с петролни продукти и старият фаворит, нелегалната продажба на цигари процъфтяха, след като България се присъедини към ЕС през януари 2007 г. Това може да не ви изненада, но то е най-малкото иронично, като се има предвид устойчивият натиск на Брюксел върху българското правителство да се справи с организираната престъпност и корупцията, на които позволява да процъфтяват.

„Присъединяването на България към ЕС през 2007 г. откри широк спектър от нови възможности за престъпниците като данъчни престъпления и това накара част от криминалните мрежи да променят фокуса си към тези нови нелегални дейности“, се казва в доклада на Центъра за изследване на демокрацията.

#данъчни престъпления #ЕС #България #престъпност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"