Мария Габриел: ''Нека не търсим националистически отговор за бежанците''

Мария Габриел: ''Нека не търсим националистически отговор за бежанците''
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Темата за Шенген и границите ще продължи да има много силно национално звучене в следствие на драматичната ситуация с бежанската вълна. Това коментира в на радио „Фокус“ Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП в ЕП и член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

„Докато обаче се подема този тип национална реторика, много важно е да си спомним, че ако има някакво решение, то трябва да бъде европейско. Нека да не залитаме по търсенето на националистически отговор“, допълни Габриел. Тя посочи, че не издигането на стени и не затварянето на граници могат да спрат бежанците.

„Виждаме, многократно се доказа. По-скоро да се вслушаме в това, което председателят на ЕК г-н Юнкер заяви само преди няколко дни – споделена колективна отговорност, общо решение“, подчерта тя.

Мария Габриел допълни, че националистическото говорене за затваряне на граници и за това, колко негативни са последиците от идването на бежанците, не носи позитив на нито една държава членка в ЕС в дългосрочен план.

По-рано днес председателят на Държавната агенция за бежанците, Никола Казаков, обяви че повечето бежанци, идващи в България, я използват предимно за транзитна зона. Престоят им в страната пък струва 300 лв. на месец на човек.

Външният министър Даниел Митов от своя страна увери, че рискът за България от настоящата криза с бежанците е минимален.

#Шенген #криза #бежанци #Мария Габриел #Даниел Митов #Никола Казаков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"