Валентин Николов договаря газови връзки между България и съседките й

Валентин Николов договаря газови връзки между България и съседките й
Целта е диверсификация на маршрутите, междусистемна свързаност и осъществяване на пренос на природен газ, допълни Валентин Николов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Газовите връзки между България, Румъния, Турция, Гърция и Сърбия ще осигурят енергийната сигурност в региона, заяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов на среща на министрите на енергетиката от страните – членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество в Белград.

„Целта е диверсификация на маршрутите, междусистемна свързаност и осъществяване на пренос на природен газ“, допълни Валентин Николов.

Участниците приеха Декларация за развитие на газовата инфраструктура в Черноморския регион, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Очаква се изграждането на газопровода между България и Сърбия да осигури първоначално възможност за доставка на 1,8 млрд. куб. м./годишно природен газ, с последващо увеличаване на обемите до 4.5 млрд. куб.м/годишно.

„Интерконекторната връзка между двете страни е част от регионалния газов пръстен, който се изгражда с активното участие на България“, каза зам.-министър Валентин Николов на срещата.

Сръбският министър на енергетиката Милутин Мръконич изразил съгласие с позицията на България по въпроса.

На срещата в Белград Азербайджан е потвърдил ангажимента си да доставя газ за България и региона на Югоизточна Европа по време на четиристранна среща с министрите на енергетиката на България, Сърбия, Армения и Азербайджан.

Доставките могат да бъдат реализирани по два начина – чрез изграждане на газопровод през турска територия и оттам през България за Сърбия, или чрез доставка на компресиран природен газ през Черно море.

#България #Румъния #Турция #Гърция #Сърбия #зам.-министър на икономиката #енергетиката и туризма #Валентин Николов #Организация за черноморско икономическо сътрудничество #Сърбия #Белград #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »