България фаворит за партньор на Румъния за Евро 2024

България фаворит за партньор на Румъния за Евро 2024
Кметът на Букурещ Сорин Опреску (вляво) получава Купата на Лига Европа от президента на УЕФА Мишел Платини (вдясно) по време на церемония на Националния стадион на Румъния. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България е основният фаворит за съвместна кандидатура с Румъния за домакинството на Евро 2024 или Евро 2028.

За такъв вариант намекна шефът на Румънската футболна асоциация Мирча Санду при представянето на трофея в Лига Европа в Букурещ, предаде БГНЕС, позовавайки се на медиите в северната ни съседка.

Както е известно, финалът на състезанието ще е на новоизградения Национален стадион в румънската столица Букурещ.

„Фактът, че Букурещ направи възможно да организираме финала в Лига Европа през тази година, ни дава надежди за бъдещето. Сигурен съм, че УЕФА ще даде на Румъния да домакинства и други състезания. През 2024 или 2028 г. ние можем да организираме Европейско първенство със съседна ни държава“, сподели Мирча Санду.

Румъния вече има Националния стадион и този на Клуж, които са от най-високия клас „Елит“ и са идеални за организацията на такъв турнир. Според медиите в северната ни съседка именно България може да е партньор на Румъния в това начинание, предвид проектите си за нови стадиони.

Испанската фирма „Тукис“ вече показа пред премиера Бойко Борисов и спортния министър Свилен Нейков проект за нов Национален стадион в София, който ще се казва „Арена на розата“ и ще се намира до летище „София“. Той ще бъде 40-хиляден и погледнат от птичи поглед, ще изглежда като роза.

Архитектурният му план е вдъхновен от Храм-паметника „Александър Невски", а в него ще се помещават и хотел, както и магазини.

До стадиона ще бъдат изградени още три помощни игрища. На мястото на запустелия стадион „Септември“ пък има план бъде изграден нов 15-хиляден стадион с име „Септемврийска корона“, около който ще има две по-малки съоръжения.

Ще има и голям парк, както и търговски център във футуристичен стил.

Съоръжението в Пловдив пък ще бъде 25-хилядно и ще е подходящо за различни видове спорт - от футбол до лека атлетика, плуване и тенис. Неговото име ще бъде „Олимпийски съкровища".

Развиването на тези проекти обаче все още е в начален етап.

#Лига Европа #Мирча Санду #Пловдив #София #Букурещ #Румъния #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"