Холандия пуска България в Шенген след два последователни положителни доклада

Холандия пуска България в Шенген след два последователни положителни доклада
Въпреки че докладите по механизма за сътрудничество и проверка нямат общо с присъединяването към Шенген, някои държави членки обвързват двете теми. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Холандия ще приеме, че Румъния и България са готови за присъединяване към шенгенското пространство след два последователни положителни доклада по механизма за сътрудничество и проверка.

Това мнение споделя солидно мнозинство от четири пети от членовете на холандския парламент, обяви определеният за посланик на Холандия в Букурещ Матиас ван Бонзел в интервю за румънската агенция „Медиафакс“, цитирано от „Дневник“.

„Има голямо мнозинство от парламентаристи, смятам, че четири пети, които подкрепят позицията на правителството в този случай, а именно, че са необходими два последователни доклада по механизма за сътрудничество и проверка... Така че не е само въпрос, свързан с коалицията, която подкрепя правителството, а е отвъд коалицията“, отбелязва Матиас ван Бонзел.

Посланикът посочи още, че въз основа на доклада през юли правителството на Холандия ще изготви писмена позиция, която ще бъде представена в парламента.

„Парламентът на Холандия дава мандат на правителството преди Съвета по правосъдие и вътрешни работи през септември и така правителството ще бъде подкрепено да каже „да“ или „не“ за присъединяването на Румъния към Шенген“, обяснява още Матиас ван Бонзел.

Евентуална промяна в позицията на правителството зависи от доклада. Според Хага механизмът за сътрудничество и проверка дава ясен показател въз основа на ясни и общи критерии, определени на европейско равнище и заради това е основателно обвързването му с бъдещото членство в Шенген на Румъния и България.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен прецедентно с влизането на България и Румъния в ЕС.

Въпреки че докладите по него нямат общо с присъединяването към Шенген, някои държави членки обвързват двете теми.

Холандия дори блокира членството на двете държави в зоната без граничен контрол, докато Брюксел не представи два положителни доклада, които да докажат, че Букурещ и София се справят успешно в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

„На тази основа можем да вземем решение (...) За присъединяване към Шенген трябва единодушно решение, което означава всяка страна членка да си състави собствено заключение, основано на факти. Фактите са както от техническо естество, така и свързани с доверието, което имаме във функционирането на държавната система“, посочи Матиас ван Бонзел.

По-рано стана ясно, че румънският президент Траян Бъсеску отказва да приеме акредитивните писма на новия посланик заради упоритата съпротива на Холандия по въпроса за Шенген.

#Холандия #Хага #България #Румъния #София #Букурещ #Траян Бъсеску #президент на Румъния #Шенген #посланик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"