Минерален грим срещу класически грим

Минерален грим срещу класически грим
A A+ A++ A

Напоследък славата на минералния грим нараства. Нарастват и продажбите му по целия свят. Но какво казват специалистите по този въпрос? Минералният грим е поредната реклама или реално е по-доброто решение, когато използвате грим?

Какво е еднаквото? И при двата вида гримът съдържа минерали под формата на цинков оксид, титаниев диоксид, железен оксид и други. Всички те не се получават директно под формата на камък, който да се натроши и да се получи грим, наречен минерален. Всички вещества преминават през лаборатории, където се пречистват и преработват, за да се получи грим. Така че и минералният, и класическият грим са еднакво „минерални“.

Какво е различното? Класическият грим се различава от минералния най-вече по това, което е в повече. В минералния грим не се прибавят консерванти, парабени, минерални мазнини, химически багрила и аромати. Всички те са вероятни причинители на раздразнения – една от причините минералният грим да се препоръчва от дерматолозите при жени с чувствителна кожа или кожа, склонна към поява на акне и други кожни заболявания като розацея и екзема.

Ползата от минералния грим. Той няма да замести овлажняващия крем, козметиката за акнеична кожа или крема против стареене на кожата. Но има известен протективен ефект. Титаниевият оксид и цинковият оксид блокират проникването на слънчевите лъчи. Затова при кратко излагане на слънце гримът може да е достатъчен, но при престояване навън с часове най-добре е да приложите крем със слънцезащитен фактор. Освен това цинковият оксид има известен противовъзпалителен ефект. Използва се в кремове против подсичане при кърмачетата, а в минералния грим се съдържа в по-голямо количество, отколкото в класическия, и може да има успокояващ ефект при раздразнения.

Тъй като има и опасности при упротребата му, се разискват няколко въпроса. Така например се твърди, че частичките при минералния грим са толкова малки, че проникват дълбоко в кожата и могат да нарушат нормалните процеси в клетките. Твърдението нито е потвърдено, нито е отхвърлено.

Като препоръка при избора на минерален грим дерматолозите съветват да избираме този, който съдържа най-малко съставки. Така рискът от раздразнения и възпалителна или алергична реакция е най-малък.

Статията е по материали на WebMD.com

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"