Лукарски: Мамят с горивата не само на колонките

Лукарски: Мамят с горивата не само на колонките
A A+ A++ A

Търговците при горивата мамят не само с разходомерите, но и  в състава на бензина, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски пред Нова тв.  В момента се извършват проверки на качеството на горивото.

Възможно е да се добавят примеси и да се разрежда горивото, посочи той. По тази причина зимата много двигатели блокират.

Има засечени манипулации и при връзката между сървъра на бензиностанциите и НАП – по този начин се отчитат грешни данни към НАП. Лукарски каза, че ще предложи на премиера Бойко Борисов да се вземат мерки и срещу тези измами.

Поне 10 пъти увеличение на глобите за измами с горива предлага Министерството на икономиката. Това съобщи в интервю за “24 часа” министър Божидар Лукарски. В момента санкцията е 500 лв., а при повторно нарушение - 1000 лв.

Под 1% от проверените разходомери по бензиностанциите са показали отклонение при завършилите миналата седмица проверки.

"Проверили сме 10 862 разходомера, това са тези, които не бяха проверени при предишната проверка, установено е, че 87 разходомера извършват манипулации", каза Лукарски. 60% са от малки, единични дистрибутори на горива, а 40% – от големите.

"Още при първата проверка в Пловдив установихме разходомер, който дава 10% отклонение. Много от тези 87 разходомера, при които са открити нарушения, имат подобно отклонение", добави министърът.

По същото време в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев увери, че проверките за горивата не са кампанийни.

"Трябва да гарантираме, че има функциониращ пазар, че на него има конкуренция и който продава по-високо качество, продава повече", каза той.

Дончев подчерта, че още през юни е поискал Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да провери дали има картел на търговците на горива.

На въпрос дали той лично се съмнява в съществуването на такъв картел, Дончев заяви: „Като гражданин трябва да кажа че на пазара на горива има нещо нередно. Като вицепремиер трябва да кажа, че трябва да се произнесе КЗК. Надявам се анализът да бъде факт колкото може по-скоро, но обикновено за това трябва поне половин година... Сигурен съм, че ако някъде има белези на картел, те ще бъдат фиксирани от КЗК... Ако наистина имаше много силен пазар, такива печалби (не се ангажирам дали при доставчика или при търговеца), биха били много трудни, дори невъзможни“, каза още вицепремиерът

#горива #качество #КЗК #Божидар Лукарски #Томислав Дончев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »