Прокуратурата: Достъпът на плажуващите до морето е възпрепятстван

Прокуратурата: Достъпът на плажуващите до морето е възпрепятстван
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Свободният достъп на гражданите до морето по родното крайбрежие е възпрепятстван. Платените зони и преместваемите обекти на десетки плажове по родното Черноморие се простират на по-голяма от максимално разрешената от закона площ, съобщиха от Върховната административна прокуратура (ВАП). 

Това са част от множеството нарушения на закона за устройство на Черноморското крайбрежие при поддържане и управление на морските плажове от страна на концесионерите и наемателите, констатирани при проверка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), възложена от Върховната административна прокуратура.

Сред констатациите от проверката са, че общата площ на преместваемите обекти и съоръжения, включително на търговските площи, надвишава площта, посочена в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Негативни са констатациите и по отношение на дейностите, свързани със здравно и медицинско обслужване на гражданите, с обезопасяване на прилежащата акватория и със санитарно-хигиенната поддръжка и водноспасителната дейност.

В морските плажове, предоставени на концесия, са констатирани общо 367 нарушения от страна на концесионерите на 56 морски плажа. В тези, предоставени под наем, са констатирани общо 363 нарушения от страна на наемателите на 36 морски плажа.

Нарушенията са свързани основно с поставянето на преместваеми обекти. При 22 плажа е установено, че свободната зона е по-малко от 50% от общата площ на плажа, каквото е законовото изискване. 

До момента е констатирано, че МРРБ изпълнява ефективно задълженията си във връзка с организиране на процедури по осъществяване на контрол и мониторинги по спазване на законността по управление и поддържане на морските плажове. Въпреки това обаче, задълженията на МРРБ включват и търсене на административно-наказателна отговорност и издаване на наказателни постановления в случаите, в които ЗУЧК е предвидил това. В тази насока по реда на надзора за законност ВАП предлага налагане на санкции. МРРБ следва да уведоми ВАП за наложените административно-назакателни санкции в едномесечен срок.    

По отношение на морския плаж „Корал“, ВАП е протестирала 10 строителни разрешения пред РДНСК. До момента съдът е уважил 4 протеста на прокуратурата, очаква се произнасяне и по останалите случаи.

#плаж #нарушения #ВАП #проверка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »