Горанов обеща: Ще сме безкомпромисни към всеки, продавал некачествени горива

Горанов обеща: Ще сме безкомпромисни към всеки, продавал некачествени горива
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ще сме безкомпромисни към всички, които си позволяват да продават некачествени горива и да ощетяват фиска.

Това обеща финансовият министър Владислав Горанов в интервю за вестник "Труд". Той обясни, че диспропорциите в горивата са били установени в началото на лятото, когато информацията за изведените от данъчните складове горива е започнала да се разминава с декларираните в системата на приходната администрация постъпления от ДДС. При извършените проверки бил установен и проблемът с това, че някои обекти биха могли да бъдат манипулирани заради лошо поставените уреди, свързани с функционирането на самите бензиноколонки.

По отношение на предложеното изравняване на акцизните ставки за горивата, използвани като моторно гориво с тези на горивата, използвани за отопление, анализът показал, че намалената ставка не отива в полза на поевтиняване на отоплението за социалните заведения, детските градини и въобще за консуматорите на такъв тип гориво, а по-скоро остава в увеличението на печалбата на търговците на горива и изкривяването в модела показвало, че няма причина за такава компенсация.

Той отчете и че има изоставане в плана за оптимизиране на разходите за персонал за тази година. Многократно бил информирал правителството за министерства, които не предприемат необходимите мерки. „Заявили сме неведнъж, че лимитите са фиксирани в годишния закон за бюджета и те трудно могат да бъдат променяни без актуализация, каквато нямаме намерение да правим", отбеляза Владислав Горанов.

Той предупреди, че съществува реален риск ведомствата, които не си спазват графиците за разходване на средствата и не предприемат необходимите мерки, да изпитат затруднение в края на годината. Горанов е категоричен, че актуализация на бюджета не се налага.

Приходите към юли 2015 г. са с 2,180 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година, обяви още министърът. Той обясни, че по-голямата част се дължи на подобряването на събираемостта на данъчните и неданъчните приходи. Основната част била по линия на ДДС и акцизите.

Горанов отбеляза, че по отношение на акцизите също се очаква значително преизпълнение на планираните разчети. Минималното забавяне към полугодието отдавна било преодоляно. 58 % била събираемостта на приходите от акцизи към края на юли. Към края на август се отчитало още по-добро изпълнение, доволен е министърът на финансите.

Той подчерта, че преизпълнение на приходите за 2015 г. ще има, като голяма част от него ще отиде за намаляване на дефицита.

#Владислав Горанов #горива #дефицит #бюджет #ДДС #акциз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"